ßßß Cookit - przepis na Wegańskie spaghetti bolognese

Wegańskie spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Spaghetti bolognese to tradycyjnie mięsny sos pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Przygotowuje się go z dodatkiem warzyw, oliwy z oliwek i czerwonego wina.
I właśnie to wino, a raczej to co zostało z niego po Sylwestrze, zainspirowało mnie do przygotowania sosu bolońskiego w wersji wegańskiej. Może się to wydawać śmieszne, jednak moim zdaniem inspirowanie się resztkami jest cudowne. Szczególnie gdy możemy wpleść je w taką klasykę i powstanie z tego tak pyszne danie. Koniecznie przygotujcie więcej i zajadajcie się nim nawet przez kilka dni.
Wegański sos bolognese (4-6 porcji):
500g tofu naturalnego,
2 średnie marchewki,
4 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
500 ml passaty pomidorowej,
200 g koncentratu pomidorowego,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki syropu klonowego,
1 szklanka czerwonego wina (opcjonalnie),
olej kokosowy lub inny do smażenia,
sól i pieprz do smaku.
Cebulę, marchewkę i czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Całość posolić, dodać syrop klonowy, wymieszać i podsmażać od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, passatę i oliwę z oliwek. Całość gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania płynu, następnie dodać bardzo drobno pokruszone tofu oraz opcjonalnie czerwone wino, doprawić pieprzem. Wymieszać i gotować bez przykrycia, aż całość nabierze głębokiego smaku i lekko odparuje (może to zająć kilkanaście minut). Podawać z ugotowanym według instrukcji na opakowaniu makaronem spaghetti.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2018-01-06
Czas przygotowania
5M
Czas gotowania
20M
Całkowity czas
25M
Średnia ocena
5
na podstawie 6 ocen
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2018/01/weganskie-spaghetti-bolognese