Wykonanie
Spaghetti bolognese to tradycyjnie
mięsny sos pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Przygotowuje się go z dodatkiem warzyw,
oliwy z oliwek i
czerwonego wina.I właśnie to
wino, a raczej to co zostało z niego po Sylwestrze, zainspirowało mnie do przygotowania
sosu bolońskiego w wersji wegańskiej. Może się to wydawać śmieszne, jednak moim zdaniem inspirowanie się resztkami jest cudowne. Szczególnie gdy możemy wpleść je w taką klasykę i powstanie z tego tak pyszne danie. Koniecznie przygotujcie więcej i zajadajcie się nim nawet przez kilka dni.Wegański sos bolognese (4-6 porcji):500g
tofu naturalnego,2 średnie
marchewki,4 białe
cebule,5 ząbków
czosnku,500 ml passaty pomidorowej,200 g
koncentratu pomidorowego,4 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżki
syropu klonowego,1 szklanka
czerwonego wina (opcjonalnie),
olej kokosowy lub inny do smażenia,
sól i
pieprz do smaku.
Cebulę,
marchewkę i
czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany
olej. Całość posolić, dodać
syrop klonowy, wymieszać i podsmażać od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodać
koncentrat pomidorowy, passatę i
oliwę z oliwek. Całość gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania płynu, następnie dodać bardzo drobno pokruszone
tofu oraz opcjonalnie
czerwone wino, doprawić
pieprzem. Wymieszać i gotować bez przykrycia, aż całość nabierze głębokiego smaku i lekko odparuje (może to zająć kilkanaście minut). Podawać z ugotowanym według instrukcji na opakowaniu
makaronem spaghetti.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2018-01-06Czas przygotowania5MCzas gotowania20MCałkowity czas25MŚrednia ocena5na podstawie 6 ocen