Wykonanie
Niedawno rozpoczął się
Chiński Nowy Rok Ognistego Koguta. Z tej okazji przygotowałam coś azjatyckiego. Laobing to rodzaj naleśnika popularnego w północnych Chinach. Podaje się go na różne sposoby. Tym razem zapraszam na lekko ostrą wersję.Laobing – przepis:240 g
mąki pszennej120-130 ml ciepłej
wodyszczypta
soliszczypiorek45 ml
oleju sezamowegochilli,
pieprzsos sojowyolej do smażenia
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. W filiżance mieszamy
olej sezamowy z
chilli i
pieprzem.
Mąkę i
sól wsypujemy do miski. Dodajemy
wodę i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy
olejem sezamowym, posypujemy
szczypiorkiem, po czym zwijamy w rulon. Rulon lekko spłaszczamy i ponownie zwijamy tak, by powstało coś na kształt cinnamon roll . Naciskamy na ciasto od góry dłonią, po czym ponownie wałkujemy tak, by powstał placek o grubości około 4-5 mm. Placek smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż będzie złoty. Tuż przed końcem smażenia na patelnię wlewamy 3-4 łyżki
wody i przykrywamy patelnię przykrywką. Smażymy pod przykryciem do momentu, aż
woda się nie wygotuje. Naleśniki kroimy na ćwiartki. Posypujemy
szczypiorkiem i podajemy z
sosem sojowym.