Wykonanie
Dziś zapraszam Was do zrobienia domowej tortilli.. to tak naprawdę nic trudnego:
mąka,
woda i
olej...Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego
chleba.Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa,
mięso,
ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego
kurczaka jak i
twarożku z
wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do
piwa - placki kroimy w małe trójkąty, posypujemy
serem i zapiekamy.Jeżeli nie wykorzystacie wszystkich tortilli możecie je zamrozić. Po odmrożeniu wystarczy na chwilę wsunąć je do piekarnika.A więc do dzieła!
Na 11-12 placków:- 4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 (do 1) szklanki
wody- 1/4 szklanki
oleju- 1/2 łyżeczki
soliWszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jak dobrze wyrobiona plastelina. Jeżeli jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę
oleju. Jeżeli zbyt miękkie - dosypujemy odrobinę
mąki.Przykrywamy ściereczką na około 15-20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 11-12 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na tyle cieńko aby widzieć
sęki na stolnicy ( lub wzorek na blacie:) Placki układamy na sobie przesypując odrobiną
mąki.Nie przejmujmy się, że placki nie sa idealnie okrągłe..w koncu to tortille - ich głównym zadaniem jest utrzymanie zawartości, a nie bycie
miss idealnych krągłości.Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy bardzo mocno. Najlepsza do tego celu będzie patelnia z powłoką ceramiczną, ale zwykła teflonówka też może być. Placki smażymy na suchej patelni 1 , 5 minutki na jednej stronie i około 30 sekund na drugiej. Na ich powierzchni utworzą się charakterystyczne brązowe plamki.Są różne sposoby aby placki nie wyschły i ładnie się zwijały.Oto mój:Po usmażeniu placki układać jeden na drugim na wilgotnej ściereczce.Taką też należy je przykryć z wierzchu.A wiecie jak bąbluje tortilla??? Właśnie tak...