Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień
chleba. Z tej okazji na wielu
polskich i zagranicznych blogach znajdziecie mnóstwo cudownych
chlebów. Ja upiekłam
chleb dyniowy na zakwasie. Polecam,a tutaj możecie zobaczyć inne wypieki: KLIK .Zaczyn:125 g zakwasu żytniego (dokarmionego*)315 g
mąki pszennej300 g
wodyCiasto właściwe:cały zaczyn315 g gotowanej, zmiksowanej dyni2 łyżki
oleju500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli*Zakwas musi być czynny. Jeśli trzymamy go w lodówce to dzień wcześniej wyjmujemy go, ocieplamy do temperatury pokojowej, a następnie dodajemy
mąkę i letnią
wodę (ja
daję po 50g). Mieszamy i zostawiamy w temp. pokojowej.Przygotowanie zaczynu: mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią i zostawiamy w cieple na 10-12 godzin.Przygotowane ciasta właściwego:
Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wlewamy do garnka odrobinę
wody na dno i gotujemy, aż będzie miękka. Studzimy, rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Odcedzamy na sitku nadmiar
wody.Mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. W razie czego możemy dodać nieco
mąki. Zostawiamy pod przykryciem, w cieple na 3 godziny w międzyczasie składając 3
razy, co godzinę (ja złożyłam tylko 2
razy).Na czym polega składanie ciasta
chlebowego możecie zobaczyć na filmiku:Po tym czasie formujemy bochenek (ewentualnie wkładamy do blaszki) i zostawiamy do wyrośnięcia 60-90 minut. Nacinamy
chleb. Nagrzewamy piekarnik do 230°C, na dno piekarnika wkładamy miseczkę z
lodem lub
wodą. Pieczemy
chleb w 230°C przez 10 minut, a następnie skręcamy piekarnik do 180°C i pieczemy jeszcze 35-40 minut.
Źródło