ßßß
*Zakwas musi być czynny. Jeśli trzymamy go w lodówce to dzień wcześniej wyjmujemy go, ocieplamy do temperatury pokojowej, a następnie dodajemy mąkę i letnią wodę (ja daję po 50g). Mieszamy i zostawiamy w temp. pokojowej.Przygotowanie zaczynu: mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią i zostawiamy w cieple na 10-12 godzin.Przygotowane ciasta właściwego: Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wlewamy do garnka odrobinę wody na dno i gotujemy, aż będzie miękka. Studzimy, rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Odcedzamy na sitku nadmiar wody.Mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. W razie czego możemy dodać nieco mąki. Zostawiamy pod przykryciem, w cieple na 3 godziny w międzyczasie składając 3 razy, co godzinę (ja złożyłam tylko 2 razy).Na czym polega składanie ciasta chlebowego możecie zobaczyć na filmiku:Po tym czasie formujemy bochenek (ewentualnie wkładamy do blaszki) i zostawiamy do wyrośnięcia 60-90 minut. Nacinamy chleb. Nagrzewamy piekarnik do 230°C, na dno piekarnika wkładamy miseczkę z lodem lub wodą. Pieczemy chleb w 230°C przez 10 minut, a następnie skręcamy piekarnik do 180°C i pieczemy jeszcze 35-40 minut.
Źródło