ßßß Cookit - przepis na Chleb dyniowy na zakwasie

Chleb dyniowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień chleba. Z tej okazji na wielu polskich i zagranicznych blogach znajdziecie mnóstwo cudownych chlebów. Ja upiekłam chleb dyniowy na zakwasie. Polecam,a tutaj możecie zobaczyć inne wypieki: KLIK .
Zaczyn:
125 g zakwasu żytniego (dokarmionego*)
315 g mąki pszennej
300 g wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
315 g gotowanej, zmiksowanej dyni
2 łyżki oleju
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
*Zakwas musi być czynny. Jeśli trzymamy go w lodówce to dzień wcześniej wyjmujemy go, ocieplamy do temperatury pokojowej, a następnie dodajemy mąkę i letnią wodę (ja daję po 50g). Mieszamy i zostawiamy w temp. pokojowej.
Przygotowanie zaczynu: mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią i zostawiamy w cieple na 10-12 godzin.
Przygotowane ciasta właściwego: Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wlewamy do garnka odrobinę wody na dno i gotujemy, aż będzie miękka. Studzimy, rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Odcedzamy na sitku nadmiar wody.
Mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ręcznie ok 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. W razie czego możemy dodać nieco mąki. Zostawiamy pod przykryciem, w cieple na 3 godziny w międzyczasie składając 3 razy, co godzinę (ja złożyłam tylko 2 razy).
Na czym polega składanie ciasta chlebowego możecie zobaczyć na filmiku:
Po tym czasie formujemy bochenek (ewentualnie wkładamy do blaszki) i zostawiamy do wyrośnięcia 60-90 minut. Nacinamy chleb. Nagrzewamy piekarnik do 230°C, na dno piekarnika wkładamy miseczkę z lodem lub wodą. Pieczemy chleb w 230°C przez 10 minut, a następnie skręcamy piekarnik do 180°C i pieczemy jeszcze 35-40 minut.
Źródło
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/10/Chleb-dyniowy-na-zakwasie.html