Wykonanie
Banalnie prosty przepis na domowe tortille. Nie trzeba już więcej kupować tych gumiastych placków ze sklepu, lepiej zrobić samemu i sporo zaoszczędzić. Do tego smakują o wiele lepiej niż te kupne. Przepis znaleziony tu .SKŁADNIKI(na 8 sztuk)2 szklanki
mąki pszennej160 ml gorącej
wody2 łyżki
olejuszczypta
soliMąkę przesiać i połączyć z
solą. Mieszając widelcem stopniowo dolewać gorącej
wody. Na końcu dodać
olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie rozwałkować na okrągłe placki*. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać na patelni bo obeschnie i nie będzie jej można zwinąć.Podawać z warzywami,
mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami.*Placki powinny
mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą.Smacznego :)