Wykonanie
Czas przygotowania: ok. 20-30 minut (w zależności od wprawy)Składniki:
1 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej
wodaszczypta
soli2 łyżki
olejuPrzygotowanie:Do
mąki dodajemy
sól, mieszamy. Dodajemy odpowiednią ilość
wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Dodajemy łyżkę
oleju. Ponownie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać
wody, aby ciasto nie było zbyt suche.Rozgrzewamy płaską patelnię tava. Z gotowego ciasta odklejamy kulki, wałkujemy średniej wielkości placki. Wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną tavę - bez
oleju. Rumienimy roti z dwóch stron. Trzeba uważać, aby zbytnio go nie "przesuszyć". Rumiany placek kładziemy na talerzu, lekko (!) skrapiamy
olejkiem, składamy na pół - i gotowe!Roti są w Indiach bardzo popularne, to powszedni dodatek do wielu
indyjskich potraw.