ßßß Cookit - przepis na Roti - popularne placki

Roti - popularne placki

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: ok. 20-30 minut (w zależności od wprawy)
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
woda
szczypta soli
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy odpowiednią ilość wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Dodajemy łyżkę oleju. Ponownie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać wody, aby ciasto nie było zbyt suche.
Rozgrzewamy płaską patelnię tava. Z gotowego ciasta odklejamy kulki, wałkujemy średniej wielkości placki. Wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną tavę - bez oleju. Rumienimy roti z dwóch stron. Trzeba uważać, aby zbytnio go nie "przesuszyć". Rumiany placek kładziemy na talerzu, lekko (!) skrapiamy olejkiem, składamy na pół - i gotowe!
Roti są w Indiach bardzo popularne, to powszedni dodatek do wielu indyjskich potraw.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2011/04/roti-popularne-placki.html