Wykonanie
Dawno, dawno temu.. właściwie to nie tak dawno, naszła mnie ochota na danie z tortilli, jednak niestety (bądź stety) nie zawsze gotowe placki czekają na mnie w kuchennym zaciszu. Do sklepu za daleko, a brzuch marudzi. I tak nadarzyła się idealna okazja na przygotowanie owych placków samodzielnie. Jak się okazało, nic prostszego!

Składniki (ok.4 sztuki):300g
mąki pszennej150 ml
wodyłyżka
olejułyżeczka
soliMąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę
soli. Zrobić wgłębienie, wlać
wodę i
olej i wyrabiać ciasto, aż uzyskamy jednolite i w miarę elastyczne. Podzielić na 4 równe kawałki i uformować kulki. Każdą kulę rozwałkować na bardzo cienkie i w miarę okrągłe placki. Smażyć na rozgrzanej patelni przez ok.2 min. (Placki powinny być blade z ciemniejszymi plamkami). Przed napełnieniem farszem, lepiej zawinąć ciepłe placki w ścierkę, by nie stwardniały, ani nie wystygły.



Był śnieg i nie ma śniegu..