Wykonanie
Pewnie niektórzy zauważyli, że mam hopla na punkcie kuchni azjatyckiej. Przyznaję się bez bicia - tak to prawda. Szczególnie lubię, gdy w azjatyckim świecie kulinarnym znajduję potrawy podobne do naszych -
polskich, które po ugryzieniu dają zupełnie inne (od tych oczekiwanych) doznania. Dziś pierogi.PIEROŻKI AZJATYCKIESkładniki na ciasto na ok. 22 sztuki:140 g
mąki pszennej tortowej125 ml gorącej
wodyMąkę przesiewamy przez sitko. Mieszając widelcem wlewamy do niej stopniowo
wodę (tuż po zagotowaniu). Po połączeniu składników ciasto wygniatamy rękoma przez około 6-7 minut. Należy to robić bardzo ostrożnie, ponieważ ciasto będzie gorące. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, najlepiej przykryte wilgotną ściereczką. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. Nadziewamy (przepisy na proponowane nadzienia poniżej) i lepimy pierogi.Ja swoje pierożki gotowałam przez 3-4 minuty w
bulionie (przepis tutaj) i podałam z zupą. Możemy je również ugotować w osolonej wodzie lub na parze i podać posypane świeżą
dymką lub
kolendrą z
sosem sojowym do maczania.Składniki na nadzienia:I nadzienie - z
kaczki:1 pierś
kaczki bez skóry1 ząbek
czosnku1 cm
imbiru1 źdźbło
trawy cytrynowej2 łyżki
sosu sojowegogarść świeżej
kolendryII nadzienie – z
krewetek160 g
krewetek koktajlowych1 ząbek
czosnku1 cm
imbiru1 źdźbło
trawy cytrynowej2 łyżki
sosu sojowegogarść świeżej
kolendrySkładniki każdego nadzienia należy ze sobą zmielić. Dla nadania dodatkowej ostrości można dodać po kawałku
ostrej papryczki.