Wykonanie
            

To niekoniecznie jest prawdziwe orientalne danie, raczej domowe jego wariacje. Zamiast 
grzybów można by dac 
kurczaka, dodac 
orzechów nerkowca, 
kiełków itd. Podane danie jest bardzo ostre (zeby je zlagodzic, mozna dac czuszkę bez pestek i mniej ilosciowo). Wszystkie składniki kupiłam pod Halą Mirowską (na stoisku u podstarzałego hippisa). 2 porcje - jako samodzielne danie.Składniki:1 mała 
kapusta pekińska (po poszatkowaniu 270 gram)1 mała 
papryka żółta12 kapeluszy 
grzybów pachnących (uprzednio namoczonych w wodzie)1 czuszkagruby 
szczypiorek wraz z mini 
cebulką (3 łyzki)2 łyzeczki słodkiego sosu 
chili2 łyzeczki 
sosu rybnego1 łyzeczka 
octu ryzowego1 łyzeczka 
sosu sojowego1 łyzeczka 
oleju sezamowego2 łyzki 
oleju3 gałązki 
kolendry o grubych łodygach (kupowanej na wagę, ok. 2 zl) - mozna zastapic 
kolendrą w listkachsok z połowy 
limonki1 bardzo duzy ząbek 
czosnku (lub 2 mniejsze)ok. 2 łyzeczki drobno posiekanego 
imbiruWykonanie:
Kapustę szatkujemy, drobno kroimy czuszkę (u mnie z pestkami), 
paprykę kroimy w kostkę. Namoczone wczesniej 
grzyby wyciskamy z nadmiaru 
wody i kroimy w paseczki. Siekamy 
szczypiorek i 
kolendrę.
Imbir i 
czosnek bardzo drobno siekamy.W garnku (duzej patelni/woku) rozgrzewamy 
olej, wrzucamy 
czosnek i 
imbir. Po ok. 20 sekundach dodajemy pozostale warzywa. Przyprawiamy 
sosem sojowym, rybnym, 
octem ryzowym, 
sokiem z limonki, sosem 
chili i 
olejem sezamowym. Mieszajac od czasu do czasu dusimy warzywa przez ok. 4-5 minuty (mozna przykryc) - az warzywa lekko zmiękną, ale 
kapusta pozostanie lekko chrupiąca. Moim zdaniem nie trzeba dosalac. Podajemy gorące.
