ßßß
Składniki:oliwa z oliwek; do smażenia200 g chudego wołowego mięsa mielonego200 g mielonej wieprzowinyolej z prażonego sezamu; do smażenia2 ząbki czosnku5 cm świeżego imbiru1-2 papryczki chili1 łyżka jasnego brązowego cukru1 łyżka sosu rybnegoskórka otarta z limonkisok z 1/3 limonki3 dymki ze szczypiorkiem (spring onions)sól morskaświeżo mielony czarny pieprz2 małe sałaty rzymskie (odmiana little gem)Sos:1 łyżka sosu sojowegosok z 1/2 limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1/2 chili; pokrojone w cienkie plasterkimały pęczek kolendry; posiekanej1-2 łyżeczki sosu rybnego; do smaku1 łyżeczka jasnego brązowego cukru1 łyżka oliwy z oliwekW misce wymieszaj oba mięsa mielone i dopraw solą oraz pieprzem.
Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy, dodaj mięso i smaż około 5-7 minut, do czasu aż będzie brązowe (pamiętaj, aby smażyć na dużym ogniu-mięso musi się usmażyć, a nie ugotować). Następnie mięso przełóż na sitko, to sprawi, że pozostanie chrupkie.
Przetrzyj patelnię, wlej łyżkę oleju sezamowego. Dodaj drobno posiekane papryczki chili, czosnek i imbir. Smaż ze szczyptą soli i łyżką cukru przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj usmażone mięso.
Wlej sos rybny i podgrzej. Na koniec wymieszaj ze szczypiorkiem, otartą skórką i sokiem z limonki. Po 30 sekundach zdejmij z ognia.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Mięso podawaj na liściach sałaty little gem, polane sosem.
SMACZNEGO!




źródło: Chilli Beef Lettuce Wraps z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course