ßßß
Fot. Marcin Klaban / AGCzas przygotowania: do 30 minutIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)500 ml mleka kokosowego500 ml bulionu z kurczaka5 cm kawałek pokrojonego imbiru4 łodygi pokrojonej trawy cytrynowej1 duża lub 2 mniejsze pokrojone piersi kurczaka2 papryczki chili pokrojone4 łyżki sosu rybnego1 łyżka brązowego cukru1 limonkakolendra i dymkaZupa kokosowa z kurczakiem - sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko kokosowe i bulion. Dodać pokrojony imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodać paski piersi kurczaka, chili, sos rybny, cukier. Gotować 7-10 minut. Przed podaniem należy wyjąć z zupy trawę cytrynową. Jest twarda. Zupę nalać do miski, wycisnąć sok z cząstki limonki. Na koniec posypać pokrojoną świeżą kolendrą i dymką.Pyszna, azjatycka zupa - kremowa, a jednocześnie pikantna. Swój aromat zawdzięcza imbirowi, ostrej paście sambal oelek oraz kolendrze. Zobacz przepis na Zupę kokosową z kurczakiem Do przygotowania sajgonek będziesz potrzebować papieru ryżowego. Znajdziesz go na stoisku z żywnością azjatycką wMleczko kokosowe
deserów, jest ona jednak trudno dostępna w Polsce. Najczęściej można kupić produkt w puszce stanowiący mieszankę mleczka i śmietanki i uzupełniony wodą. Uwaga: mleczko kokosowe jest bardzo nietrwałe, jeśli chcemy je przechować po otwarciu należy je szybko zamrozić. Zupa kokosowa z kurczakiem Zupa kremKuchnia tajska słynie z ostrości. Pikantna zupa z kurczakiem jest doskonała na lunch lub na rozgrzewkę po długim, męczącym dniu. Zupa kokosowa z kurczakiem Składniki: 2 puszki mleczka kokosowego (360 ml) 1 szklanka rosołu (może być z kostki) kawałek (5 cm) korzenia imbiru obranego i pokrojonego wMały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie
kokosowa z kurczakiem 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 szklanka (250 ml) bulionu ok. 5 cm korzenia imbiru 500 g filetu z kurczaka 1 łyżka pasty sambal oelek 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. KurczakaGęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...
kurczakiem . Tajska zupa kokosowa z krewetkami 250 g krewetek 2 łyżki oleju 2 szalotki 2 posiekane ząbki czosnku 3 trawy cytrynowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 250 g mrożonej zielonejZ ognistym chili - przepisy z różnych stron
, Zuzanna Wiciejowska Pikantna zupa z dodatkiem mleka kokosowego to danie popularne m.in. w kuchni tajskiej. Oprócz lub zamiast mięsa z kurczaka możesz dodać do niej obrane i ugotowane krewetki. Zupa kokosowa z kurczakiem 500 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu z kurczaka 5 cm kawałek pokrojonego imbiruKurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami
malutkie kolby kukurydzy (ze słoiczka). Zupa kokosowa z kurczakiem 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 szklanka (250 ml) bulionu ok. 5 cm korzenia imbiru 500 g filetu z kurczaka 1 łyżka pasty sambal oelek 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry Imbir