ßßß Cookit - przepis na Zupa kokosowa pikantna

Zupa kokosowa pikantna

nazwa

Wykonanie

To najlepsza zupa jaką udało mi się zrobić. Coś takiego, co mnie zachwyciło smakiem i innością, chociaż kuchnię tajską znam i jadłam niejeden raz. Uwaga: bardzo pikantne! (Jak dla mnie idealne, ale ja lubię ostre smaki.) Przepis Marty Gessler, "Wysokie obcasy", z niewielkimi modyfikacjami. Autorka pisze o zupie: "To może odważne połączenia, ale zapewniam, że warto. Zupa z mlekiem kokosowym pachnąca imbirem uzależnia. Zaczniecie ją gotować codziennie. Zostań podróżnikiem smaku."
Składniki (3 porcje):
400 ml mleka kokosowego
500 ml bulionu z kurczaka [musi być domowej roboty]
5 cm kawałek pokrojonego imbiru
4 łodygi pokrojonej (świeżej) trawy cytrynowej
1 podwójna pokrojona w paski pierś z kurczaka (ok. 35 dag)
2 papryczki chili pokrojone (albo jedna większa czuszka)
4 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
1 limonka albo mała cytryna
kolendra i dymka
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko kokosowe i bulion. Dodać pokrojony imbir i trawę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10-12 minut. (po wystygnięciu wlozylam do lodowki na 20h, gdyz zupe chcialam zrobic bezposrednio przed spozyciem -nastepnego dnia, mozna jednak od razu przystepowac do dalszych czynnosci).
Zupę przecedzic, wyrzucic imbir i trawę cytrynową. Następnie dodać paski piersi kurczaka, chili, sos rybny, cukier. Gotować 7-10 minut. Zupę nalać do miski, wycisnąć sok z cząstki limonki. Na koniec posypać pokrojoną świeżą kolendrą i dymką.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/09/zupa-kokosowa-pikantna.html