ßßß
litr bulionu mięsnegopuszka mleka kokosowego2 łyżki oleju kokosowego2 szalotki2 ząbki czosnkupapryczka chili3 cm kawałek imbirułyżka czerwonej pasty curryłyżeczka mielonej trawy cytrynowej (lub łodyga świeżej)łyżeczka kurkumyłyżeczka kolendrypół łyżeczki kuminupół łyżeczki ostrej papryki lub płatków chillisok z połowy limonkikrewetkijeden filet z kurczaka (ok. 300 g)makaron do dań azjatyckich - chow mein, ryżowyświeża kolendraW rondlu rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekane szalotki, czosnek, papryczkę chili, imbir, pastę czerwoną curry i chwilę smażyć razem.Dodać przyprawy: kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową, kumin, ostrą paprykę i smażyć jeszcze razem około 1 minuty.Wlać bulion i mleczko kokosowe, zagotować.Dodać sok z limonki, pokrojony w paseczki filet z kurczaka i gotować 5 minut, a po tym czasie wrzucić jeszcze krewetki i gotować przez kolejne 5 minut.Makaron rozłożyć do miseczek, zalać zupą i podawać ze świeżą kolendra.