ßßß Cookit - przepis na Spicy Chicken/Shrimps Thai Soup

Spicy Chicken/Shrimps Thai Soup

nazwa

Wykonanie

< Chania, Grecja
Świeczniki w stylu morskim >
Spicy Chicken/Shrimps Thai Soup
Pikantna tajska zupa z kurczakiem i krewetkami
Składniki na 6 osób
3 świeże trawy cytrynowe
4 liście kaffiru *suszone
4 ząbki czosnku posiekane
ok.5cm świeżego korzenia imbiru startego
500/600 gr piersi z kurczaka
250 gr pieczarek przekrojonych na 4 części
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
4 łyżki sosu rybnego
1 sok z wyciśniętej limonki
1 limonka do dekoracji
czerwona i zielona chilli do dekoracji
1/2 czerwonej cebuli *w piórka, do dekoracji
1 czerwona cebula w kostkę
2 puszki mleka kokosowego, 500 ml
Krewetki duże 1 mniejsze opakowanie
1 pęczek świeżej kolendry posiekać
bulion z kurczaka 2 kostki
1 litr wody
Wykonanie
Do dużego garnka wlać wodę, dodać trawę cytrynową,liście kaffiru, imbir i czosnek. Gotować ok 30 min. na malutkim ogniu. Wyjąć trawę cytrynową i wyrzucić.
Kostki bulionowe rozpuścić w ok. 15o ml gorącej wody i dodać do garnka.
W czasie gotowania wody z trawą cytrynową przygotować kurczaka/ pokroić go w cieńkie krótkie paski.
Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i kurczaka, smażyć ok 5 minut.
Dodać mleko kokosowe wymieszane z pastą curry, sosem rybnym i sokiem z limonki. Dusić wszystko na malutkim ogniu ok. 15/20 minut.
Kurczaka w mleku kokosowym dodać do garnka z wodą i bulionem.
Pieczarki oczyszczone i pokrojone dodać do garnka i całość gotować na wolnym ogniu jeszcze ok .15 minut. Część posiekanej kolendry można dodać do gotowania na tym etapie, resztę zostawić do posypania zupy na wierzchu.
Jeśli dodajemy krewetki mrożone z torebki należy wcześniej je rozmrozić i wrzucić do zupy w ostatnich 5 minutach gotowania, nie mogą gotować się długo aby nie były gumowate i zbyt twarde. Gotowe krewetki mrożone są już uprzednio podgotowane, zanim zostaną zamrożone przez producenta.
Dekorować zupę pociętą w piórka czerwoną cebulą, papryczkami chilli, kawałkiem świeżej limonki i swieżą kolendrą.
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Chania, Grecja
Świeczniki w stylu morskim >
Źródło:http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/spicy-chickenshrimps-thai-soup