ßßß
Składniki na 6 osób3 świeże trawy cytrynowe4 liście kaffiru *suszone4 ząbki czosnku posiekaneok.5cm świeżego korzenia imbiru startego500/600 gr piersi z kurczaka250 gr pieczarek przekrojonych na 4 części2 łyżeczki czerwonej pasty curry4 łyżki sosu rybnego1 sok z wyciśniętej limonki1 limonka do dekoracjiczerwona i zielona chilli do dekoracji1/2 czerwonej cebuli *w piórka, do dekoracji1 czerwona cebula w kostkę2 puszki mleka kokosowego, 500 mlKrewetki duże 1 mniejsze opakowanie1 pęczek świeżej kolendry posiekaćbulion z kurczaka 2 kostki1 litr wody
WykonanieDo dużego garnka wlać wodę, dodać trawę cytrynową,liście kaffiru, imbir i czosnek. Gotować ok 30 min. na malutkim ogniu. Wyjąć trawę cytrynową i wyrzucić.Kostki bulionowe rozpuścić w ok. 15o ml gorącej wody i dodać do garnka.W czasie gotowania wody z trawą cytrynową przygotować kurczaka/ pokroić go w cieńkie krótkie paski.Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i kurczaka, smażyć ok 5 minut.Dodać mleko kokosowe wymieszane z pastą curry, sosem rybnym i sokiem z limonki. Dusić wszystko na malutkim ogniu ok. 15/20 minut.Kurczaka w mleku kokosowym dodać do garnka z wodą i bulionem.Pieczarki oczyszczone i pokrojone dodać do garnka i całość gotować na wolnym ogniu jeszcze ok .15 minut. Część posiekanej kolendry można dodać do gotowania na tym etapie, resztę zostawić do posypania zupy na wierzchu.Jeśli dodajemy krewetki mrożone z torebki należy wcześniej je rozmrozić i wrzucić do zupy w ostatnich 5 minutach gotowania, nie mogą gotować się długo aby nie były gumowate i zbyt twarde. Gotowe krewetki mrożone są już uprzednio podgotowane, zanim zostaną zamrożone przez producenta.Dekorować zupę pociętą w piórka czerwoną cebulą, papryczkami chilli, kawałkiem świeżej limonki i swieżą kolendrą.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Chania, GrecjaŚwieczniki w stylu morskim >