Wykonanie
< Chania, GrecjaŚwieczniki w stylu morskim >Spicy Chicken/Shrimps Thai SoupPikantna tajska zupa z
kurczakiem i
krewetkamiSkładniki na 6 osób3 świeże
trawy cytrynowe4 liście kaffiru *suszone4 ząbki
czosnku posiekaneok.5cm świeżego korzenia
imbiru startego500/600 gr
piersi z kurczaka250 gr
pieczarek przekrojonych na 4 części2 łyżeczki czerwonej pasty
curry4 łyżki
sosu rybnego1 sok z wyciśniętej
limonki1
limonka do dekoracjiczerwona i
zielona chilli do dekoracji1/2
czerwonej cebuli *w piórka, do dekoracji1
czerwona cebula w kostkę2 puszki
mleka kokosowego, 500 ml
Krewetki duże 1 mniejsze opakowanie1 pęczek świeżej
kolendry posiekać
bulion z kurczaka 2 kostki1 litr
wodyWykonanieDo dużego garnka wlać
wodę, dodać
trawę cytrynową,liście kaffiru,
imbir i
czosnek. Gotować ok 30 min. na malutkim ogniu. Wyjąć
trawę cytrynową i wyrzucić.Kostki
bulionowe rozpuścić w ok. 15o ml gorącej
wody i dodać do garnka.W czasie gotowania
wody z
trawą cytrynową przygotować kurczaka/ pokroić go w cieńkie krótkie paski.Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju,wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i
kurczaka, smażyć ok 5 minut.Dodać
mleko kokosowe wymieszane z pastą
curry,
sosem rybnym i
sokiem z limonki. Dusić wszystko na malutkim ogniu ok. 15/20 minut.
Kurczaka w
mleku kokosowym dodać do garnka z
wodą i
bulionem.
Pieczarki oczyszczone i pokrojone dodać do garnka i całość gotować na wolnym ogniu jeszcze ok .15 minut. Część posiekanej
kolendry można dodać do gotowania na tym etapie, resztę zostawić do posypania zupy na wierzchu.Jeśli dodajemy
krewetki mrożone z
torebki należy wcześniej je rozmrozić i wrzucić do zupy w ostatnich 5 minutach gotowania, nie mogą gotować się długo aby nie były gumowate i zbyt twarde. Gotowe
krewetki mrożone są już uprzednio podgotowane, zanim zostaną zamrożone przez producenta.Dekorować zupę pociętą w piórka
czerwoną cebulą,
papryczkami chilli, kawałkiem świeżej
limonki i swieżą
kolendrą.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Chania, GrecjaŚwieczniki w stylu morskim >