Wykonanie
Ostatnio oglądałam z M. fragment programu "ugotowani" i spodobała nam się tajska zupa Tom Kha na bazie
mleczka kokosowego. Postanowiliśmy kupić składniki i taką zrobić. Przesadziłam nieco z ilością pasty tom kha dlatego wyszła bardzo ostra! Zupa jest pyszna, zapachy, które towarzyszyły gotowaniu niezbyt mi przypadły do gustu, ale po spróbowaniu obydwoje powiedzieliśmy "wow". Minus jest tylko taki, że nie da się zjeść ogromnej ilości, szczególnie jak jest taka ostra:) Trzeba ją czymś przegryźć:)
Składniki dla 2-3 osób:pojedyncza
pierś z kurczaka500 ml
mleczka kokosowego do gotowaniaszczypta
kolendry (najlepiej świeżej)1 , 5 łyżki pasty tom kha200 ml
wody2 ząbki
czosnkusok z 1/4
cytryny lub
limonkiKurczaka kroimy w drobną kosteczkę
Mleko kokosowe wlewamy do garnka i gotujemy co chwilę mieszając. Gdy jest gorące - dokładamy
mięso.
Ciągle mieszamy i dokładamy
kolendrę oraz zmiażdżone ząbki
czosnku. Na koniec dodajemy pastę tom kha. Mieszamy i gotujemy do wrzenia.
Smacznego!