Wykonanie
Cos oryginalnego na kolację albo imprezę jako przystawka? Proszę bardzo. Kazdy składnik - a jest ich sporo - jest potrzebny by stworzyc egzotyczną kompozycję smaków.
Trawa cytrynowa musi byc swieża - w Warszawie można ją kupic na targowisku pod halą mirowską. Z podanego przepisu miało wyjsc 25 sztuk (u mnie niecale 20). Robiłam z podwójnej porcji - jako przystawkę dla 10-11 osób. Masę
mięsną najlepiej przygotowac dzień wczesniej. Przepis "nobullshit" z fotoforum Gazety.Składniki (20-25 sztuk):250 g mielonego
kurczaka2 łyżki
mleka kokosowego1,5 łyżki słodkiego sosu
chilli2 łyżeczki drobno posiekanej
trawy cytrynowej [ok. 1/3 łodygi]1,5 łyżki sosu z
cytryny2 łyżki drobno posiekanej świeżej
kolendry1 ząbek
czosnku, drobno posiekany2 duże, grube zielone
ogórkiWykonanie:
Mięso usmażyć na teflonowej patelni (bez
oleju i bez przypraw), schłodzić.Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (albo przynajmniej na trzy godziny) - by smaki się "przegryzły".Pokroić
ogórki w plastry, ułożyć na nich porcje masy
mięsnej uformowanej w rękach w formę kulki (na jeden plasterek
ogórka potrzebna jedna czubata łyżeczka masy
mięsnej).