ßßß Cookit - przepis na Tajskie kulki mięsne na plastrach ogórka

Tajskie kulki mięsne na plastrach ogórka

nazwa

Wykonanie

Cos oryginalnego na kolację albo imprezę jako przystawka? Proszę bardzo. Kazdy składnik - a jest ich sporo - jest potrzebny by stworzyc egzotyczną kompozycję smaków. Trawa cytrynowa musi byc swieża - w Warszawie można ją kupic na targowisku pod halą mirowską. Z podanego przepisu miało wyjsc 25 sztuk (u mnie niecale 20). Robiłam z podwójnej porcji - jako przystawkę dla 10-11 osób. Masę mięsną najlepiej przygotowac dzień wczesniej. Przepis "nobullshit" z fotoforum Gazety.
Składniki (20-25 sztuk):
250 g mielonego kurczaka
2 łyżki mleka kokosowego
1,5 łyżki słodkiego sosu chilli
2 łyżeczki drobno posiekanej trawy cytrynowej [ok. 1/3 łodygi]
1,5 łyżki sosu z cytryny
2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 duże, grube zielone ogórki
Wykonanie:
Mięso usmażyć na teflonowej patelni (bez oleju i bez przypraw), schłodzić.
Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (albo przynajmniej na trzy godziny) - by smaki się "przegryzły".
Pokroić ogórki w plastry, ułożyć na nich porcje masy mięsnej uformowanej w rękach w formę kulki (na jeden plasterek ogórka potrzebna jedna czubata łyżeczka masy mięsnej).
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/09/tajskie-kulki-miesne-na-plastrach.html