Wykonanie
< Zupa pieczarkowa z
topionym serkiemZupa kalafiorowa z
kalarepą >
Inspiracją do wykonania tej zupy był oglądany przeze mnie program Jamie Oliver Twist..Bardzo lubię tajskie zupy, uwielbiam zapach świeżej
kolendry w połączeniu z
mlekiem kokosowym ,
trawą cytrynową i
sosem rybnym, który w butelce ma nieco odrażający zapach, natomiast w zupie łagodnieje nadając orientalny niepowtarzalny smak… Sama zupa jest bardzo rozgrzewająca i zarazem orzeźwiająca,
kurczak uduszony w zupie jest bardzo miękki i soczysty. Prawdziwy smak, aromat tej zupy można skosztować tylko w Tajlandii, mimo to zupa ugotowana w Europie może być miłym wspomnieniem wakacji w “Krainie Uśmiechu”Spodobało mi się że użył on całego
kurczaka, którego dusił w zupie, a każdy przepis na tom ka kai podaje użyć pociętej w paski
piersi z kurczaka.Trochę zmodyfikowałam po swojemu przepis Jami’ego ale tylko do minimum..
Przepis na duży garnek:czas gotowania 1 , 5 h(który zmieści całego
kurczaka, warzywa i ok.2 litry
wody)
Makaron ryżowyKawałek świeżego
imbiruStarta
skórka z cytrynySok z 1
limonki3 ząbki
czosnku2 czerwone
papryczki chilliTrawa cytrynowa świeża 2szt(nie miałam akurat świeżej, kupiłam w zalewie)1 doniczka
kolendry2 średnie
cebule czerwone4 łyżki
sosu rybnegoMleko kokosowe 1 puszka
Wykonanie:Do garnka włożyć całego umytego
kurczaka (1.5kg).Następnie wkładamy warzywa:kawałek
imbiru obrać, pokroić w kawałki . Ja akurat nie używam
imbiru do jedzenia ugotowanego w zupie więc kroje go na większe kawałki dla samego smaku, a po ugotowaniu wyrzucam. Jeśli ktoś lubi to należny go od razu pokroić w cieniutkie plasterki lub kawałeczki.
Cebulę obrać, pokroić w pół-krążki.
Trawę cytrynową włożyć w całości.
Papryczkę chilli przekroić na pół.Dodać 2 litry
wody. Przykryć
kurczaka mniejsza pokrywką, która wchodzi dość ścisło do środka garnka, następnie przykryć całość pokrywką pasująca do naszego dużego garnka. Będziemy teraz przez 1h dusić
kurczaka na wolnym ogniu.Po godzinie dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, 4 łyżki
sosu rybnego,
sok z limonki, puszkę
mleka kokosowego ( najpierw rozprowadzamy
mleko w naczyniu z 2 chochlami gorącej zupy aby zahartować
mleko i aby nie zważyło nam się w zupie).
Cytrynę sparzamy gorącą
woda i ścieramy tylko
zółtą skórkę do zupy. Gotujemy jeszcze na bardzo wolnym ogniu 30 min. Na wierzch sypiemy świeżą poszatkowaną
kolendrą. Do miski wkładamy ugotowany wcześniej
makaron ryżowy, kawałki
kurczaka z zupy oraz
wywar z warzywami, przy czym
trawę cytrynową należy wyrzucić z garnka.Mój asystent sprawdza czy oby na pewno mama dobrze umieściła mniejszą pokrywkę w garnku..
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Zupa pieczarkowa z
topionym serkiemZupa kalafiorowa z
kalarepą >