Wykonanie
Z czym kojarzy Wam się pasta
curry,
mleko kokosowe,
kolendra i sos rybny? Wszystkie te składniki są charakterystyczne dla kuchni tajskiej i znajdziecie je także w tym przepisie. Beata Lipov przedstawia sposób na niezwykle szybką do przygotowania zupę tajską. Dodaje do niej również
krewetki i
makaron ryżowy, dzięki
czemu zupa staje się sycącym, samodzielnym posiłkiem. Polecamy, szczególnie na jesienne chłody.- opakowanie
makaronu ryżowego- 400 g obranych
krewetek- 1 duża puszka
mleka kokosowego- 3
pomidory pokrojone w kostkę- 2
cebule- 3 ząbki
czosnku- 2
cebule dymki- 1
limonka- 3 łyżki
oleju- kawałek świeżego
imbiru- 3 łyżki
sosu rybnego- 1 litr
wody- liście świeżej
kolendryDziś przygotujemy pyszną zupę w stylu tajskim. Przygotowuje się ją dosłownie w kilka minut. Na początek przyda się moździerz. Wrzucamy do niego
czosnek,
sól,
imbir, pastę
curry i skórkę z
limonki. Wszystkie składniki rozgniatamy na papkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy posiekaną
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy mieszankę z moździerza. Następnie smażymy wszystko przez chwilę. Dolewamy
wodę z
sosem rybnym i wszystko dokładnie mieszamy. Delikatnie wrzucamy
krewetki oraz pokruszony
makaron ryżowy. Wlewamy świeżo wyciśnięty
sok z limonki.Czekamy, aż całość się zagotuje. Wtedy ostrożnie dolewamy
mleko kokosowe. Na koniec dodajemy świeże, posiekane
pomidory,
szczypiorek oraz
kolendrę. Całość mieszamy. Już po chwili całość przelewamy do miseczek. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Smacznego!Beata Lipov prezentuje swoje przepisy na ładny dom i te kulinarne na blogu Lawendowy Dom .'Żyj smaczniej z Beatą Lipov' - to cykl programów lifestylowych, w których znana blogerka, założycielka bloga Lawendowy Dom przedstawia proste i smaczne przepisy kulinarne i własne pomysły na dekorację domu.