Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
krewetki 250 gramówpalczatka cytrynowa, łodyżka 1 sztukkaffir lime, listki 2 sztukboczniaki 3 sztuk
sos rybny 2 łyżek stołowych
sok z limonki 0,5 szklanekkawałek
imbiru 1 sztuk
kolendra, listki 10 sztuk
cebula dymka 1 sztuk
papryczka chili 2 sztuk
mleko kokosowe 1 szklanek
woda 3 szklanek
kolendra, listki według uznaniaWykonanie:
Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku. Boczniaki opłukać i pokroić w paski, a opłukaną palczatkę
cytrynową pokroić ukośnie w plasterki.
Chili,
kolendrę i
dymkę posiekać.
Wodę i
mleko kokosowe zagotować, dodać palczatkę
cytrynową,
imbir, liście
kolendry, liście kaffir lime i boczniaki, zmniejszyć ogień.Dodać sos z limony,
sos rybny,
chili,
dymkę oraz
krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami
kolendry i podawać gorącą.Uwagi:
Sok z limonki można zastąpić
sokiem z cytryny, a
kolendrę natka pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Tajlandzka
Owoce morzaZupyKomentarze:Autor: mirelkaData: 2010-02-26Świeża
kolendra ma zupełnie inny smak niż
pietruszka.Autor: BongoData: 2010-02-14Prosty i dobry przepisDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: