ßßß Cookit - przepis na Ostra zupa tajska

Ostra zupa tajska

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
krewetki 250 gramów
palczatka cytrynowa, łodyżka 1 sztuk
kaffir lime, listki 2 sztuk
boczniaki 3 sztuk
sos rybny 2 łyżek stołowych
sok z limonki 0,5 szklanek
kawałek imbiru 1 sztuk
kolendra, listki 10 sztuk
cebula dymka 1 sztuk
papryczka chili 2 sztuk
mleko kokosowe 1 szklanek
woda 3 szklanek
kolendra, listki według uznania
Wykonanie:
Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku. Boczniaki opłukać i pokroić w paski, a opłukaną palczatkę cytrynową pokroić ukośnie w plasterki. Chili, kolendrę i dymkę posiekać. Wodę i mleko kokosowe zagotować, dodać palczatkę cytrynową, imbir, liście kolendry, liście kaffir lime i boczniaki, zmniejszyć ogień.
Dodać sos z limony, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami kolendry i podawać gorącą.
Uwagi:
Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny, a kolendrę natka pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Tajlandzka
Owoce morza
Zupy
Komentarze:
Autor: mirelka
Data: 2010-02-26
Świeża kolendra ma zupełnie inny smak niż pietruszka.
Autor: Bongo
Data: 2010-02-14
Prosty i dobry przepis
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4872/Ostra-zupa-tajska