ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegokrewetki 250 gramówpalczatka cytrynowa, łodyżka 1 sztukkaffir lime, listki 2 sztukboczniaki 3 sztuksos rybny 2 łyżek stołowychsok z limonki 0,5 szklanekkawałek imbiru 1 sztukkolendra, listki 10 sztukcebula dymka 1 sztukpapryczka chili 2 sztukmleko kokosowe 1 szklanekwoda 3 szklanekkolendra, listki według uznaniaWykonanie:Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku. Boczniaki opłukać i pokroić w paski, a opłukaną palczatkę cytrynową pokroić ukośnie w plasterki. Chili, kolendrę i dymkę posiekać. Wodę i mleko kokosowe zagotować, dodać palczatkę cytrynową, imbir, liście kolendry, liście kaffir lime i boczniaki, zmniejszyć ogień.Dodać sos z limony, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami kolendry i podawać gorącą.Uwagi:Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny, a kolendrę natka pietruszki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia TajlandzkaOwoce morzaZupyKomentarze:Autor: mirelkaData: 2010-02-26Świeża kolendra ma zupełnie inny smak niż pietruszka.Autor: BongoData: 2010-02-14Prosty i dobry przepisDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: