ßßß
Składniki- 300g piersi z kurczaka- 10-13 krewetek black tiger- 1 puszka (500ml) mleka kokosowego- 250ml wody- 2 papryki- 1 duża cebula- 2 małe papryczki chilli- 1 łyżka trawy cytrynowej- ok. 5 łyżek papryki ostrej- ok. 3 łyżki kolendry w proszku- 1 łyżka cukru- sok z połowy limonki- kilka kropli sosu rybnegoPrzygotowanieW woku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy kurczak będzie podsmażony dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, łyżkę trawy cytrynowej i posiekane papryczki chilli. Wszystkie składniki zalać mlekiem kokosowym i wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i doprawić zupę ostrą papryką, kolendrą w proszku, cukrem, sokiem z limonki i sosem rybnym (zupa ma być ostra i intensywna). Można również użyć pasty Tom Yum, aby pogłębić aromat, jednak nie jest to konieczne. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 7 minut, w międzyczasie dodać krewetki z ogonkami (powinny się gotować ok. 4 minut i przybrać pomarańczowy kolor). Podawać w małych miseczkach i udekorować świeżą kolendrą. Smacznego!
A oto pasta Tom Yum, której często używam. Przywiozłam sobie cały zapas z Tajlandii, jednak można ją także kupić w sieci Kuchnie Świata ;)