ßßß
Jaką pastę Tom Yum wybrać?W sklepach znajdziecie dużo różnych past Tom Yum – niektóre lepsze drugie gorsze. Ja przetestowałam ich już naprawdę dużo i szczerze mogę Wam polecić pastę firmy Kanokwan i Lubo. Sprawdźcie, może uda znaleźć Wam się je w sklepie lub zamówcie przez internet. Nie polecam natomiast pasty Tom Yum firmy Thai Heritage – nie była zbyt dobra.Najlepsze pasty Tom Yum (przetestowane przeze mnie)Author: Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 25 minutW sumie: 35 minutPorcje: 6Składniki2 litry wody2 łodygi trawy cytrynowejkilka plastrów galangalukilka plastrów imbiru3 małe papryczki chili5 dużych liści limonki kaffir30 g pasty Tom Yum Kanokwan lub Lobo1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)garść surowych krewetek black tiger2 papryki (280 g)400 g mleczka kokosowego2 łyżki sosu rybnego1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżeczki cukru lub ½ łyżeczki ekstraktu ze stewii (ostrożnie, do smaku)PrzygotowanieW dużym garnku zagotować 2 litry wody.Dodać lekko zmiażdżoną nożem trawę cytrynową, plastry galangalu i imbiru, papryczki chili, liście limonki kaffir oraz pastę Tom Yum.Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy.Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać mleko kokosowe, sos rybny, słodką paprykę i cukier lub stewię i gotować kolejne 5 minut.Dodać surowe krewetki i gotować zupę jeszcze 5 minut.Podawać w miskach, posypując świeżą kolendrą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 510 g Kalorie: 184 kcal Tłuszcze: 13,5 g Węglowodany: 7,4 g Błonnik: 1,4 g Białko: 10,4 g3 . 5.3208


Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!