ßßß
Moje Ulubione CurryAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 30 minutW sumie: 45 minutPorcje: 4Składniki2 łyżki oleju kokosowegoczerwona papryczka chili bez pestek2 cm kawałek imbiru2 łodygi trawy cytrynowej3 suszone liście limonki kaffir4 ziarna czarnego pieprzu500 g piersi z kurczaka3 łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka słodkiej paprykisól himalajska1 cebula4 łyżki śmietanki kokosowej creamed coconut lub 1 puszka mleka kokosowego3-4 ziemniaki1 czerwona papryka1 łyżka cukru palmowego1 łyżeczka sosu rybnegoPrzygotowanieW woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy.Papryczkę chili pokroić na kawałeczki, imbir obrać i pokroić w plastry, trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść. Cebulę pokroić w piórka.Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić curry, słodką papryką i solą.Chili, imbir, trawę cytrynową i liście limonki kaffir wrzucić na patelnie i podsmażyć wraz z kurczakiem i cebulą.Dodać mleko kokosowe lub creamed coconut i wymieszać.Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, czerwoną paprykę w większa kostkę. Dodać na patelnie.W przypadku creamed coconut curry zalać niewielką ilością wody, tak aby przykryła mięso, jeśli używamy mleka kokosowego, nie trzeba wody dodawać.Dodać cukier palmowy oraz sos rybny i gotować około 30 minut.Podawać ze świeżą kolendrą, orzeszkami ziemnymi i ryżem basmati.Wartości odżywczeRozmiar porcji: 410 g Kalorie: 500 kcal Tłuszcze: 27,6 g Węglowodany: 32,7 g Błonnik: 2,9 g Białko: 31,9 g3 . 2.2807Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie