Wykonanie
Grudzień 13, 2014 Grudzień 13, 2014 Grudzień 13, 2014 11:09 napisane przez
Miss BerryTa potrawa troszkę przypomina Massaman
Curry, które było inspiracją do tego przepisu. Zamiast
wołowiny jednak użyłam
kurczaka i zrezygnowałam z gotowej pasty massaman, przez co ma nieco inny smak. Uwielbiam wszystkie rodzaje
curry, ale to jest najlepszeDobrze doprawione, lekko słodkie, w towarzystwie
orzeszków ziemnych i świeżej
kolendry to po prostu niebooo w gębieW przepisie zamiast
mleka kokosowego użyłam creamed coconut znalezionego w sklepie i w zasadzie nie bardzo wiem jak się taki składnik nazywa po polsku. Chyba
śmietanka kokosowa ? Ale nie jestem pewna ;> Jest to bardzo gęsta masa kokosowa, nadająca się do
curry jak i różnego rodzaju deserów. W przypadku gdy nie mamy dostępu do takiego składnika, spokojnie można użyć
mleka kokosowego.Przepis na moją wersję Massaman
Curry z
Kurczakiem poniżej.
Moje Ulubione
CurryAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 30 minutW
sumie: 45 minutPorcje: 4Składniki2 łyżki
oleju kokosowegoczerwona
papryczka chili bez pestek2 cm kawałek
imbiru2 łodygi
trawy cytrynowej3 suszone liście
limonki kaffir4 ziarna
czarnego pieprzu500 g
piersi z kurczaka3 łyżeczki
przyprawy curry1 łyżeczka
słodkiej paprykisól himalajska1
cebula4 łyżki
śmietanki kokosowej creamed coconut lub 1 puszka
mleka kokosowego3-4
ziemniaki1
czerwona papryka1 łyżka
cukru palmowego1 łyżeczka
sosu rybnegoPrzygotowanieW woku lub w głębokiej patelni rozgrzać
olej kokosowy.
Papryczkę chili pokroić na kawałeczki,
imbir obrać i pokroić w plastry,
trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść.
Cebulę pokroić w piórka.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić
curry,
słodką papryką i
solą.
Chili,
imbir,
trawę cytrynową i liście
limonki kaffir wrzucić na patelnie i podsmażyć wraz z
kurczakiem i
cebulą.Dodać
mleko kokosowe lub creamed coconut i wymieszać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę,
czerwoną paprykę w większa kostkę. Dodać na patelnie.W przypadku creamed coconut
curry zalać niewielką ilością
wody, tak aby przykryła
mięso, jeśli używamy
mleka kokosowego, nie trzeba
wody dodawać.Dodać
cukier palmowy oraz
sos rybny i gotować około 30 minut.Podawać ze świeżą
kolendrą,
orzeszkami ziemnymi i
ryżem basmati.Wartości odżywczeRozmiar porcji: 410 g Kalorie: 500 kcal Tłuszcze: 27,6 g Węglowodany: 32,7 g Błonnik: 2,9 g
Białko: 31,9 g3 . 2.2807Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie