ßßß Cookit - przepis na Curry z Kurczakiem

Curry z Kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Wrzesień 8, 2014 Wrzesień 8, 2014 Wrzesień 8, 2014 10:54 napisane przez Miss Berry
Uwielbiam dania orientalne i zawsze chętnie wracam do przepisu na Curry z Kurczakiem. Jest on bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Główne składniki to piersi z kurczaka, papryka i mleko kokosowe. Curry podaję zwykle z ryżem basmati lub komosą ryżową (quinoa).
Ile osób tyle przepisów na Curry z Kurczakiem. Sama również robię je na różne sposoby. Przepis prezentowany poniżej jest najszybszy i najprostszy. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarych
Używamy tutaj przygotowanej wcześniej lub kupionej czerwonej pasty curry . Zwykle można ją dostać w sklepach z orientalną żywnością, dostępna jest także w coraz większej liczbie supermarketów.
To samo dotyczy liści limonki kaffir, które są bardzo ważnym składnikiem curry jak i orientalnych zup. Suszone liście limonki kaffir można trzymać w szafce przez bardzo długi czas podobnie jak nasze liście laurowe. Bardzo trudno czymkolwiek zastąpić ten ciekawy, azjatycki smak.
Kolendra jest według mnie obowiązkowym składnikiem dań azjatyckich i to samo dotyczy tego przepisu. Dodana do potrawy po przygotowaniu nadaje nutkę świeżości.
Poniżej prezentuję przepis na szybkie Curry z Kurczakiem.
Curry z Kurczakiem
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
W sumie: 30 minut
Porcje: 4
Składniki
500 g piersi z kurczaka
3 nieduże papryki (500 g)
2 cebule
1 ząbek czosnku
puszka mleka kokosowego (400 ml)
czerwona pasta curry
1 łyżka oleju kokosowego
3 liście limonki kaffir
1 łyżeczka soku z limonki
1 mała papryczka chili
sól himalajska, pieprz
świeża kolendra do posypania
Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę, papryki w 2 cm kawałki, czosnek posiekać.
Rozgrzać olej kokosowy na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem.
Dodać kurczaka i podsmażyć na dużym ogniu.
Następnie zmniejszyć ogień, dodać czerwoną pastę curry, smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty i wlać mleko kokosowe.
Dodać liście limonki kaffir, naciętą papryczkę chili, sok z limonki i pokrojoną paprykę.
Gotować na niedużym ogniu około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 390 g Kalorie: 410 kcal Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 19 g Błonnik: 3 g Białko: 31 g
3 . 2.2802
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułach
Szukaj
O mnie
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Newsletter
Przepisy
Pinterest
Najnowsze komentarze
Do pobrania
Pobierz darmowe etykiety na przyprawy do wydrukowania
Źródło:http://missberry.pl/curry-z-kurczaka