Wykonanie
Wrzesień 8, 2014 Wrzesień 8, 2014 Wrzesień 8, 2014 10:54 napisane przez
Miss BerryUwielbiam dania orientalne i zawsze chętnie wracam do przepisu na
Curry z
Kurczakiem. Jest on bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Główne składniki to
piersi z kurczaka,
papryka i
mleko kokosowe.
Curry podaję zwykle z
ryżem basmati lub komosą
ryżową (quinoa).Ile osób tyle przepisów na
Curry z
Kurczakiem. Sama również robię je na różne sposoby. Przepis prezentowany poniżej jest najszybszy i najprostszy. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarychUżywamy tutaj przygotowanej wcześniej lub kupionej czerwonej pasty
curry . Zwykle można ją dostać w sklepach z orientalną żywnością, dostępna jest także w coraz większej liczbie supermarketów.To samo dotyczy liści
limonki kaffir, które są bardzo ważnym składnikiem
curry jak i orientalnych zup. Suszone liście
limonki kaffir można trzymać w szafce przez bardzo długi czas podobnie jak nasze
liście laurowe. Bardzo trudno czymkolwiek zastąpić ten ciekawy, azjatycki smak.
Kolendra jest według mnie obowiązkowym składnikiem dań azjatyckich i to samo dotyczy tego przepisu. Dodana do potrawy po przygotowaniu nadaje nutkę świeżości.Poniżej prezentuję przepis na szybkie
Curry z
Kurczakiem.
Curry z
KurczakiemAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minutW
sumie: 30 minutPorcje: 4Składniki500 g
piersi z kurczaka3 nieduże
papryki (500 g)2
cebule1 ząbek
czosnkupuszka
mleka kokosowego (400 ml)czerwona pasta
curry1 łyżka
oleju kokosowego3 liście
limonki kaffir1 łyżeczka
soku z limonki1 mała
papryczka chilisól himalajska,
pieprzświeża
kolendra do posypaniaPrzygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i posypać
solą i
pieprzem.
Cebulę pokroić w kosteczkę,
papryki w 2 cm kawałki,
czosnek posiekać.Rozgrzać
olej kokosowy na patelni i zeszklić
cebulę z
czosnkiem.Dodać
kurczaka i podsmażyć na dużym ogniu.Następnie zmniejszyć ogień, dodać czerwoną pastę
curry, smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty i wlać
mleko kokosowe.Dodać liście
limonki kaffir, naciętą
papryczkę chili,
sok z limonki i pokrojoną
paprykę.Gotować na niedużym ogniu około 15 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać ze świeżą
kolendrą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 390 g Kalorie: 410 kcal Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 19 g Błonnik: 3 g
Białko: 31 g3 . 2.2802
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieZapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułachSzukajO mnie
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieNewsletterPrzepisyPinterestNajnowsze komentarzeDo pobrania
Pobierz darmowe etykiety na
przyprawy do wydrukowania