ßßß Cookit - przepis na Tajski bulion z krewetkami i grzybami mun

Tajski bulion z krewetkami i grzybami mun

nazwa

Wykonanie

Jestem ogromną fanką orientalnej kuchni! Z zupami zaczynałam jednak powoli. Najpierw gotowałam zwykły rosół, z dodatkiem zielonej pasty curry, chińskiego makaronu jajecznego, krewetek, suszonej marchewki (polecam ten dodatek!) i grzybów mun. Bardzo smakowała mi ta kombinacja. Później, po przerwie przerzuciłam się na tajskie zupy z dodatkiem mleczka kokosowego i gotowych past z galangalu i trawy cytrynowej. Obecnie znów wracam do delikatnych bulionów. Tym razem jednak bulion przygotowałam od samego początku w klimacie typowo tajskim, bez gotowych past i "wzmacniaczy smaku" z torebek (choć te czasem są bardzo smaczne). Szukając ciekawych dodatków do rosołu, poszperałam trochę w książkach, internecie i w oparciu o własny smak dodałam krewetek, makaronu ryżowego (polecam tą zupę także z makaronem jajecznym) i grzybów mun. Wyszło przepysznie! :D To świetne danie na chłodniejsze wieczory.
Składniki:
2,75 l wody
2 trawy cytrynowe
4 liście limonki kaffir
2 duże marchewki
5 plasterków galangalu
5 plasterków imbiru
połówka pora (biała część)
2 cebulki dymki
1 szalotka
kilka gałązek kolendry
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli
2 łyżki sosu sojowego (yamasa, kikkoman)
1,5 łyżki sosu rybnego
sok z jednej limonki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki soli morskiej
1 małe opakowanie makaronu ryżowego
18 dużych krewetek
1/4 szklanki suszonych grzybów mun
listki kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę. Wrzucić do niej rozgniecioną nożem trawę cytrynową, plasterki galangalu, imbiru, papryczkę chili, przekrojone na pół porę, szalotkę i dymki, obrane i pokrojone na większe kawałki marchewki. Dorzucić listki limonki kaffir, gałązki kolendry, czosnek, łyżeczkę soli i cukier trzcinowy. Zagotować całość, następnie przykręcić ogień na minimum i bardzo powoli gotować przez godzinę bez przykrycia. Dodać resztę soli, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki. Gotować jeszcze przez pół godziny.
Z bulionu wyłowić papryczkę chili i odstawić go na 12 godzin w temperaturze pokojowej (bulion znacznie złagodnieje). Po tym czasie bulion odcedzić.
Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut. Wodę wylać i grzyby umyć pod bieżącą wodą. Zalać je ponownie i postawić na ogniu. Gotować 15 minut. Odcedzić.
Bulion postawić na ogniu, zagotować i zmniejszyć maksymalnie ogień. Dosolić, jeśli jest mało słony. Dodać obrane krewetki i wyłączyć ogień (jeśli są surowe, gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut). Dodać grzyby mun.
Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu lub wrzucić go do gorącego bulionu i pozostawić na kilka/kilkanaście minut (zależne od grubości makaronu - czas podany na opakowaniu).
Podawać gorący ze świeżą kolendrą.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_142_tajski-bulion-z-krewetkami-i-grzybami-mun.html