Wykonanie
Jestem ogromną fanką orientalnej kuchni! Z zupami zaczynałam jednak powoli. Najpierw gotowałam zwykły rosół, z dodatkiem zielonej pasty
curry, chińskiego
makaronu jajecznego,
krewetek, suszonej
marchewki (polecam ten dodatek!) i
grzybów mun. Bardzo smakowała mi ta kombinacja. Później, po przerwie przerzuciłam się na tajskie zupy z dodatkiem
mleczka kokosowego i gotowych past z galangalu i
trawy cytrynowej. Obecnie znów wracam do delikatnych
bulionów. Tym razem jednak
bulion przygotowałam od samego początku w klimacie typowo tajskim, bez gotowych past i "wzmacniaczy smaku" z torebek (choć te czasem są bardzo smaczne). Szukając ciekawych dodatków do rosołu, poszperałam trochę w książkach, internecie i w oparciu o własny smak dodałam
krewetek,
makaronu ryżowego (polecam tą zupę także z
makaronem jajecznym) i
grzybów mun. Wyszło przepysznie! :D To świetne danie na chłodniejsze wieczory.Składniki:2,75 l
wody2
trawy cytrynowe4 liście
limonki kaffir2 duże
marchewki5 plasterków galangalu5 plasterków
imbirupołówka
pora (biała część)2
cebulki dymki1
szalotkakilka gałązek
kolendry3 ząbki
czosnkupół
papryczki chilli2 łyżki
sosu sojowego (yamasa, kikkoman)1,5 łyżki
sosu rybnegosok z jednej
limonki1 łyżka
brązowego cukru2 łyżeczki
soli morskiej1 małe opakowanie
makaronu ryżowego18 dużych
krewetek1/4 szklanki
suszonych grzybów munlistki
kolendry do dekoracjiPrzygotowanie:Do dużego garnka wlać
wodę. Wrzucić do niej rozgniecioną nożem
trawę cytrynową, plasterki galangalu,
imbiru,
papryczkę chili, przekrojone na pół
porę,
szalotkę i
dymki, obrane i pokrojone na większe kawałki
marchewki. Dorzucić listki
limonki kaffir, gałązki
kolendry,
czosnek, łyżeczkę
soli i
cukier trzcinowy. Zagotować całość, następnie przykręcić ogień na minimum i bardzo powoli gotować przez godzinę bez przykrycia. Dodać resztę
soli,
sos sojowy,
sos rybny,
sok z limonki. Gotować jeszcze przez pół godziny.Z
bulionu wyłowić
papryczkę chili i odstawić go na 12 godzin w temperaturze pokojowej (
bulion znacznie złagodnieje). Po tym czasie
bulion odcedzić.
Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut.
Wodę wylać i
grzyby umyć pod bieżącą
wodą. Zalać je ponownie i postawić na ogniu. Gotować 15 minut. Odcedzić.
Bulion postawić na ogniu, zagotować i zmniejszyć maksymalnie ogień. Dosolić, jeśli jest mało słony. Dodać obrane
krewetki i wyłączyć ogień (jeśli są surowe, gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut). Dodać
grzyby mun.
Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu lub wrzucić go do gorącego
bulionu i pozostawić na kilka/kilkanaście minut (zależne od grubości
makaronu - czas podany na opakowaniu).Podawać gorący ze świeżą
kolendrą.