Wykonanie
Pieczone udka z dipem
chilli to bardzo smaczne danie obiadowe. Po całonocnej marynacie
kurczak jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty zapachem
trawy cytrynowej i
limonki. W połączeniu z dość
ostrym sosem
chilli stanowi bardzo atrakcyjną propozycję na urozmaicenie domowego jadłospisu a nudny zazwyczaj pieczony
kurczak nabiera tutaj zupełnie nowego
smakowego wymiaru.
4 uda z
kurczakaNa marynatę1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżka jasnego
sosu sojowego1 łyżka
soku z limonki1 łyżka
sosu rybnego Thai (Thai fish sauce)1 ząbek
czosnku1 łodyżka
trawy cytrynowej1 łyżeczka
cukru na dip
chilli:1 1/2 łyżki
sosu rybnego Thai1 1/2 łyżki
octu ryżowego3 łyżki drobnego
cukruniewielki kawałek świeżego
imbiru1 duża czerwona
papryczka chillisok z 1
limonkiodrobina jasnego
sosu sojowegoPrzygotowujemy marynatę.
Olej,
sos sojowy,
sok z limonki i
sos rybny umieszczamy w słoiku z zakrętką. Obieramy i miażdżymy
czosnek, kroimy
trawę cytrynową na cienkie plasterki (uprzednio zdejmując zewnętrzne części) i dodajemy do słoika wraz z
cukrem. Przykrywamy i energicznie potrząsamy po czym polewamy marynatą przygotowanego
kurczaka i zostawiamy na co najmniej godzinę lub na noc.Przygotowujemy
chilli dip:
Sos rybny,
ocet ryżowy,
cukier i 3 łyżki
wody umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Obieramy
imbir i drobno siekamy, po czym miażdżymy płaską częścią noża, Dodajemy do sosu i gotujemy, aż lekko zgęstnieje, po czym zostawiamy do wystudzenia.Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy, aż
kurczak będzie upieczony (ok 25-30 minut).
Chilli dzielimy na pół i drobno siekamy, zostawiając ziarna ( to one dodają ostrości). Posiekane
chilli dodajemy do sosu razem z
sosem sojowym i
sokiem z limonki. Podajemy z
kurczakiem.
Przepis autorstwa Nigela Slatera pochodzi z Sainsbury's Maazine, July 2011