Wykonanie
Pieczony
kurczak Pięć Smaków to jeden z najsmaczniejszych przepisów na pieczonego
kurczaka, jakie miałam ostatnio okazję próbować. Pyszny, intensywny w smaku i soczysty
kurczak, bardzo łatwy w wykonaniu. Przepis na podstawie Foodwishes.
dla 2 osób:2 uda (ćwiartki)
kurczakamarynata:sok z 1/2
cytryny3 łyżki
oleju3 łyżki
sosu sojowego jasnego3 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka sosu
chilli1 łyżka
przyprawy pięć smaków1 duży, przeciśnięty ząbek
czosnkukawałek
imbiru wielkości
wiśni, posiekanySkładniki marynaty wymieszać.
Udka kurczaka naciąć w kilku miejscach - ułatwi to przenikanie marynaty do
mięsa.
Mięso natrzeć dokładnie marynatą (także w nacięciach). Naczynie z
kurczakiem i marynatą przykryć, pozostawić do marynowania na noc w lodówce.Udka piec około godziny. Ja używam prodiża. Można również piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jeśli
kurczak za bardzo się rumieni, nakrywamy go folia aluminiową.
Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu nożem w najgrubszej części nie wycieka sok.
Kurczak na zdjęciu podany jest z
ryżem smażonym po chińsku.