Wykonanie
Uwielbiam takie niedziele. Za oknem deszcz, więc bez wyrzutów sumienia można poleżeć przed telewizorem. Do tego ulubiony serial i kubełek pełen piekielnie ostrych i piekielnie smacznych skrzydełek z
kurczaka. Jeśli chcesz zamienić je w obiad, koniecznie dodaj do nich kolbę słodkiej
kukurydzy i pieczone ziemniaczki
paprykowe .Składniki (4 porcje):16 skrzydełek z
kurczaka2
papryczki chilli2 łyżeczki
sosu tabasco4 cm kawałek
imbiru1 łyżka
octu ryżowego2 łyżeczki
cukru brązowego1 łyżka
papryki słodkiej4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli3 łyżki
oleju arachidowegoSkrzydełka myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Osuszamy je i umieszczamy w dużej misce.Ząbki
czosnku siekamy drobno.
Olej arachidowy podgrzewamy na patelni. Dodajemy do niego
czosnek i dosłownie minutę smażymy. Przekładamy go do miski z
kurczakiem.
Papryczki chilli myjemy. Siekamy je bardzo drobno i dodajemy do
kurczaka (razem z pestkami). Do miski dokładamy
sos tabasco, starty na drobnych oczkach, obrany kawałek
imbiru,
ocet,
cukier,
paprykę w proszku i
sól. Całość mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek
mięsa okleił się marynatą. Skrzydełka odkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie przekładamy je do rękawa do pieczenia.
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C przez 30 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw. Ponownie wkładamy
kurczaka do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut, aby ładnie przypiekł się z wierzchu. Podajemy go razem z ćwiartkami
limonki.