ßßß Cookit - przepis na SKRZYDEŁKA DIABOLO

SKRZYDEŁKA DIABOLO

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie niedziele. Za oknem deszcz, więc bez wyrzutów sumienia można poleżeć przed telewizorem. Do tego ulubiony serial i kubełek pełen piekielnie ostrych i piekielnie smacznych skrzydełek z kurczaka. Jeśli chcesz zamienić je w obiad, koniecznie dodaj do nich kolbę słodkiej kukurydzy i pieczone ziemniaczki paprykowe .
Składniki (4 porcje):
16 skrzydełek z kurczaka
2 papryczki chilli
2 łyżeczki sosu tabasco
4 cm kawałek imbiru
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka papryki słodkiej
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju arachidowego
Skrzydełka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy je i umieszczamy w dużej misce.
Ząbki czosnku siekamy drobno. Olej arachidowy podgrzewamy na patelni. Dodajemy do niego czosnek i dosłownie minutę smażymy. Przekładamy go do miski z kurczakiem. Papryczki chilli myjemy. Siekamy je bardzo drobno i dodajemy do kurczaka (razem z pestkami). Do miski dokładamy sos tabasco, starty na drobnych oczkach, obrany kawałek imbiru, ocet, cukier, paprykę w proszku i sól. Całość mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek mięsa okleił się marynatą. Skrzydełka odkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie przekładamy je do rękawa do pieczenia. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C przez 30 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw. Ponownie wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut, aby ładnie przypiekł się z wierzchu. Podajemy go razem z ćwiartkami limonki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/skrzydeka-diabolo.html