ßßß Cookit - przepis na Przyprawa do Shoarmy z kurczaka a la Sphinx

Przyprawa do Shoarmy z kurczaka a la Sphinx

nazwa

Wykonanie

Cokolwiek by nie mówić o restauracyjnym jedzeniu, kompozycja przypraw, jakiej używają w Sphinksie do kurczaka jest po prostu smaczna. Warto więc pokusić się o kilka eksperymentów, by potem móc podobną przyprawę przygotować w domu. ;) Warto także zastosować tu złotą zasadę - czerpmy z tego, co dobre, pomijając to, co bezwartościowe.
A ten kurczak jest niewątpliwie dobry. :)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczka soli
Wymieszać w miseczce, przechowywać w szczelnym słoiczku.
Aby przyrządzić potrawę, rozmieszać wybraną przez siebie ilość przyprawy (nie mniej jak łyżeczka na porcję, czyli jedną pojedynczą pierś kurczaka) w kilku łyżkach oliwy lub oleju, następnie marynować mięso pokrojone w kostkę. Im dłuższy czas marynowania (w ramach rozsądku, oczywiście ) , tym lepszy smak mięsa- co najmniej godzina.
Jak wypróbowałam, bardzo korzystnie wpływa dodatek 1 łyżeczki przecieru pomidorowego, czyli
marynata = olej + mieszanka przyprawowa + 1 łyżeczka przecieru pomidorowego.
Moje obserwacje: Smak shoarmy różni się trochę pomiędzy poszczególnymi Sphinxami. Różni się on nawet pomiędzy wizytami w tym samym sphinxie - czasami dostaje się shoarmę dosłownie oblepioną przyprawą, czasem wręcz gołą. Znaczy - dają przyprawę "jak im się sypnie".
Ja uważam, że to przyprawa daje tu cała atrakcję, więc jestem zwolenniczką bogatszej wersji.
Słodkiej papryki nie należy żałować - możną nawet zwiększyć podaną ilość. Można natomiast operować swobodnie solą, wydaje mi się jednak, że to, co podaję w moich proporcjach to już maximum, bo potem wychodzi za słone. Można tą ilość zmniejszyć, dostosowując do swojego gustu.
Źródło sfinxowego smaku tkwi jeszcze w tym, że oni to robią na grillu, stąd ten charakterystyczny ogniowy smaczek. By się do tego zbliżyć, warunkach domowych możemy użyć patelni grillowej lub piekarnika. Chyba, że rozpoczął się sezon grillowy i jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogródka - ja nie :(
Smacznego!
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2008/08/Przyprawa-do-Shoarmy-z-kurczaka-a-la-Sphinx.html