Wykonanie
Za oknami wieje , po
wiośnie ani śladu , a miało już być tak radośnie , no cóż nie wszystkie życzenia się spełniają …. Czasami w kuchni człowiek nie wie co ma wymyślać , prawie wszystko już było , bynajmniej jeśli chodzi o
kurczaka . Tak kurak to ciężki temat do zgryzienia , sam w sobie jest miękki i pyszny , ale jak go przyrządzić ,żeby taki był i żeby się nie znudził ? No i tu , trzeba czasami puścić
wodze fantazji i to nie koniecznie z mini ratką 😉

Składniki :0,5 kg pałek z
kurczaka0 , 5 kg skrzydełek2 łyżki suszonego
czosnku niedźwiedziego1 łyżka
słodkiej papryki mielonej1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżka
soli – płaska1 łyżeczka otartego suszonego
tymianku2 łyżki
oleju

Wszystkie skrzydełka i pałki z
kurczaka , płukamy , oczyszczamy i przekładamy do miski . Skrapiamy
olejem , dodajemy
sól ,
tymianek ,
czosnek niedźwiedzi i granulowany ,
paprykę słodką – mieszamy dokładnie nacierając kawałki
kurczaka . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy z termoobiegiem około 30 minut – kontrolując ,żeby się nie przypalił i w razie potrzeby lekko nakrywając folią aluminiową ( tylko gdyby zbytnio przypiekła się skórka ) . Gotowe , wystarczy wyłożyć na talerze i podać 😉
