ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony, nasz ulubiony

Kurczak pieczony, nasz ulubiony

nazwa

Wykonanie

Dla mnie nie ma nic prostszego niż wstawienie kurczaka do piekarnika i niech się piecze.
Bardzo lubimy takie ptaszysko, z rumianą, chrupiącą skórką - dobra na gorąco, ale również na zimno. Mięciutki, kruchy, aromatyczny, po prostu pyszny. Takiego piekę najczęściej.
Kurczak nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, ale powymądrzam się nieco jak go przygotować :D
składniki:
1 tuszka kurczaka, ok. 2 kg
2 łyżeczki soli
3 łyżki suszonego tymianku
3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oleju
sposób przygotowania: Tuszkę z kurczaka (wypatroszoną i całkiem sprawioną) umyłam dokładnie w zimnej wodzie, z zewnątrz i w środku, i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Odcięłam gruczoł kuprowy - jeśli ktoś chce może wyciąć cały kuper. Szyjkę odcinamy albo zostawiamy jeśli ktoś lubi obgryzać pieczoną. Tuszę natarłam solą, posypałam dość równomiernie czosnkiem oraz tymiankiem - także z środku - do środka tuszy można włożyć kilka ząbków czosnku i garść gałązek tymianku, kurczak będzie jeszcze bardziej pachnący.
Położyłam kurczaka na piersiach i skrzydełka zagięłam do środka i ku górze - tak aby końcówkę, lotkę, wywinąć na wierzch. Następnie odwróciłam tuszkę i związałam końce nóżek. Przyprawionego kurczaka odstawiłam na min. 2 godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzałam do 220 st. C. Tuszkę posmarowałam (jeśli ktoś ma oliwę w sprayu to doskonale) z wierzchu lekko olejem i ułożyłam (piersiami do góry) na blaszce, tę wstawiłam do gorącego piekarnika. Po 10 min. zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C, podlałam ok. 1 szkl. wody i piekłam ptaszysko ok. 1,5 - 2 godzin. często podlewając wytworzonym sosem (wyparowującą wodę należy uzupełniać). Po upieczeniu wystawiłam ptaka z piekarnika i pozwoliłam mu odetchnąć kilkanaście minut żeby soki w mięsie równomiernie się rozeszły i nie wyciekły od razu przy krojeniu. Przed podaniem porcjujemy w/g uznania.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/01/kurczak-pieczony-nasz-ulubiony.html