Wykonanie
Roladki
tymiankowo-
cytrynowe , to wykwintne , ale proste danie , które ma charakterystyczny nietypowy smak . Wprowadzi nutę świeżości w każde skostniałe menu , a także zaskoczy miło gości . Lubię je także za bardzo apetyczny wygląd i smakowity zapach , którym wypełnia się dom podczas pieczenia… 😉 No a domownicy ..oni lubią
kurczaka pod każda postacią 😉

Składniki na 6 roladek :6 podudzi z
kurczaka ze skórą2
cytryny1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
czosnku granulowanego2 łyżeczki
cukrusól ,
pieprz do smaku ( najlepiej
pieprz cytrynowy )
olej do pieczenia


Podudzia z
kurczaka filetujemy z kości . Następnie odwracamy wewnętrzną stroną do góry i posypujemy
solą ,
tymiankiem oraz
czosnkiem ,zawijamy ciasno , zakładając skórę wokół roladki ( jak na zdjęciu , układamy roladki na blaszce do pieczenia skropionej
olejem . Do szklanki wyciskamy sok z jednej
cytryny i rozpuszczamy w nim
cukier . Polewamy tym sosem wierzch roladek , posypujemy
solą ,
tymiankiem i
czosnkiem . Drugą
cytrynę myjemy i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki , które także układamy na wierzchu roladek . Całość wkładamy do piekarnika i nakrywamy folią -tak pieczemy około 30 minut , po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy roladkom się zrumienić i smakowicie przypiec . Gotowe , można podawać z jaśminowym
ryżem lub z
cytrynowym risotto .. 😉
