Wykonanie
            Bardzo prosty przepis na 
ziołowego kurczaka :) Naprawdę! ;)Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chociaż obracanie podczas pieczenia może być trochę uciążliwe.. Ale dzięki niemu kurze piersi nie wysychają, tylko są pyszne i soczyste, więc myślę, że warto się dla nich poświęcić ;)ps pyszny również na zimno!Składniki:surowy 
kurczak (mój ważył nieco ponad kilogram)1 
cytrynagarść listków świeżej 
bazylii3 gałązki świeżego 
rozmarynuświeży 
tymianek (kilka gałązek do środka + czubata łyżka samych listków)2-3 ząbki 
czosnkupieprzsól4 łyżki 
oliwy z oliwekolej na dno formywłóż formę, w której będziesz piec 
kurczaka do pieca, nagrzej do ok 220˚Cumyj i osusz 
kurczaka, natrzyj 
soląbazylię, listki z 1 gałązki 
rozmarynu, listki 
tymianku, 
czosnek, 
oliwę utrzyj razem, dodaj 
sól i 
pieprzoddziel skórę od piersi i w powstałą kieszeń włóż 3/4 
ziółnatnij nóżki w najgrubszych miejscach i włóż w nacięcia resztę 
ziółprzekrój 
cytryne wzdłuż na ćwiartki
cytrynę, pozostały 
rozmaryn i 
tymianek wsadź kurczakowi do brzucha jak piec się nagrzeje wyjmij z niego formę, posmaruj dno 
olejem i połóż na niej 
kurczaka plecami do dołu, wstaw do piecapo 5 minutach przełóż 
kurczaka na drugą stronę i wstaw do pieca na kolejne 5 minutprzełóż 
kurczaka ponownie na plecy, piecz 20 minutkolejne 20 minut na drugą stronę i ostatnie 20 na plecach (w 
sumie 70 minut -> 5+5+20+20+20)wyjmij 
kurczaka z pieca i „daj mu odpocząć” kilka minut, następnie wyjmij z niego 
cytryny i wyciśnij z nich sok prosto na 
kurczakaSmacznego :)*inspiracją dle tego przepisu był przepis z książki Jamie Oliver’a „Oliver w kuchni” (My Perfect Roast Chicken, „The Naked Chef”)


