Wykonanie
            Kiedy biała zima zamienia się w szarą breję, za oknem pada deszcz, a resztki śniegu na trawnikach są po prostu brudne, wtedy najbardziej tęsknię za słońcem i piękną pogodą. Lubię wtedy ugotować coś optymistycznego, żeby zapach rozchodzący się po koperkowej kuchni pozytywnie nastrajał wszystkich domowników. Właśnie na takie dni, gorąco polecam książkę Nigelli Lawson „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Dziś wybrałam pieczonego 
kurczaka. Zamiast całego 
kurczaka, podzielonego na porcje, wzięłam same udka. W oryginale danie jest ze świeżym 
tymiankiem, niestety dostałam tylko suszony, a, żeby coś ładniej pachniało podczas pieczenia dodałam gałązkę świeżego 
rozmarynu. Nigella zachwycała się 
cytrynami, które karmelizują się podczas pieczenia i zjadała je w całości. Nam zdecydowanie bardziej smakował 
czosnek, który nabrał doskonałej kremowej konsystencji, z pewnością przy następnym podejściu podwoję jego ilość :) W jednym Nigella miała rację- Długo pieczony 
kurczak z 
czosnkiem i 
cytryną, to jedno z tych dań do których chętnie się wraca.Składniki:2 kg 
udek z kurczakaGłówka 
czosnkuDuża 
cytryna (niewoskowana)Łyżka suszonego 
tymiankuGałązka świeżego 
rozmarynu3 łyżki 
oliwy z oliwek150ml 
białego winaPieprzSól ziołowaWykonanie:Udka bez skóry układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy nieobrane ząbki 
czosnku i dokładnie wyszorowaną 
cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Dolewamy 
oliwę, mieszamy i wszystkie składniki nacieramy 
tymiankiem. Zalewamy 
białym winem, posypujemy świeżo mielonym 
pieprzem i odrobiną 
soli ziołowej. Na wierzchu kładziemy gałązkę 
rozmarynu.Pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 
Potem odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy jeszcze przez pół godziny.


