Wykonanie
Kiedy biała zima zamienia się w szarą breję, za oknem pada deszcz, a resztki śniegu na trawnikach są po prostu brudne, wtedy najbardziej tęsknię za słońcem i piękną pogodą. Lubię wtedy ugotować coś optymistycznego, żeby zapach rozchodzący się po koperkowej kuchni pozytywnie nastrajał wszystkich domowników. Właśnie na takie dni, gorąco polecam książkę Nigelli Lawson „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Dziś wybrałam pieczonego
kurczaka. Zamiast całego
kurczaka, podzielonego na porcje, wzięłam same udka. W oryginale danie jest ze świeżym
tymiankiem, niestety dostałam tylko suszony, a, żeby coś ładniej pachniało podczas pieczenia dodałam gałązkę świeżego
rozmarynu. Nigella zachwycała się
cytrynami, które karmelizują się podczas pieczenia i zjadała je w całości. Nam zdecydowanie bardziej smakował
czosnek, który nabrał doskonałej kremowej konsystencji, z pewnością przy następnym podejściu podwoję jego ilość :) W jednym Nigella miała rację- Długo pieczony
kurczak z
czosnkiem i
cytryną, to jedno z tych dań do których chętnie się wraca.Składniki:2 kg
udek z kurczakaGłówka
czosnkuDuża
cytryna (niewoskowana)Łyżka suszonego
tymiankuGałązka świeżego
rozmarynu3 łyżki
oliwy z oliwek150ml
białego winaPieprzSól ziołowaWykonanie:Udka bez skóry układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy nieobrane ząbki
czosnku i dokładnie wyszorowaną
cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Dolewamy
oliwę, mieszamy i wszystkie składniki nacieramy
tymiankiem. Zalewamy
białym winem, posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i odrobiną
soli ziołowej. Na wierzchu kładziemy gałązkę
rozmarynu.Pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Potem odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy jeszcze przez pół godziny.