Wykonanie
Pieczony
kurczak miał już wiele odsłon na moim blogu - ostatnio postanowiłam zamarynować go w klasycznej marynacie z
ziół i
cytryny, która rewelacyjnie pasuje do drobiu. W tym przepisie możemy użyć ulubionych
ziół, ja miałam ochotę na włoskie smaki, dlatego użyłam typowej dla tej kuchni kompozycji
ziołowej. Jak zwykle
kurczaka przyrządziłam w towarzystwie pieczonych warzyw, które w trakcie pieczenia warto posmarować pozostałą marynatą. Smacznego:)Polecam również inne moje przepisy na pieczonego
kurczaka, np.:
kurczak pieczony z
ziemniakami,pieczone udka w panierce5
udek kurczaka, na marynatę:ok. 6 łyżek
oliwy,sok z połowy dużej
cytryny lub jednej małej,3-4 rodzaje ulubionych
ziół do
kurczaka- u mnie
bazylia,
oregano,
tymianek,
rozmaryn (ok. 3/4 łyżeczki każdej
przyprawy),łyżeczka granulowanego
czosnku,łyżeczka
musztardy,
sól,
pieprzopcjonalnie warzywa do upieczenia razem z
kurczakiem (np.
ziemniaki,
marchewka,
seler,
por, ząbki
czosnku)Składniki marynaty połączyć i zalać nią
kurczaka. Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę z pokrojonymi warzywami (wcześniej jarzyny obtoczyć w
oliwie i ziołach lub marynacie). Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując
mięso pozostałą marynatą.