ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w tymianku i białym winie

Kurczak pieczony w tymianku i białym winie

nazwa

Wykonanie

- 1,5 kg. części kurczaka, ja wybrałam skrzydełka i kilka udek
- świeży tymianek
- pół szklanki białego, półwytrawnego wina
- sól, pieprz, chilli
- olej rzepakowy
- czosnek
- cytryna
Kurczaka myjemy i osuszamy. Na blachę wylewamy trochę oliwy, tak, aby pokryła dno. Układamy kurczaka, polewamy go tymiankiem wymieszanym z oliwą, dokładnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chilli. Układamy na wierzchu kawałki czosnku i pokrojoną w ósemkę cytrynę. Całość delikatnie polewamy połową przygotowanego wina.
Przykrywamy blachę folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po pół godziny zdejmujemy folię i polewamy kurczaka resztą wina. Pieczemy jeszcze przez około 45 minut.
Danie proste i bardzo smaczne.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/kurczak-pieczony-w-tymianku-i-biaym.html