Wykonanie
PDF
Na początku przepraszam za jakość zdjęcia. Dopiero na komputerze zauważyłam, że ma ciut przejaskrawione kolory. Oto przepis na ciekawe połączenie
mięsa i
cytrusów.Składniki:4
udka z kurczaka2 łyżeczki
pieprzu cytrynowego1
cytryna1/4 szkl. oleju/oliwyduża szczypta
tymiankuduża szczypta cząbru1/2 łyżki
soli1 łyżka
cukruPrzygotowanie:1. Przygotowujemy marynatę: ocieramy
skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dodajemy do
oleju (
oliwy) razem z pozostałymi
przyprawami.2.
Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę.3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju (
oliwy) i smażymy
kurczaka na złoto. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Zalewamy pozostałą marynatą rozrobioną w szklance
wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości (lub w piekarniku nagrzanym do 180*C).4. Podajemy od razu po przyrządzeniu z ulubionymi dodatkami.RADA: Ja niestety nie miałam w kuchni, ale można dodać odrobinę drobno posiekanej świeżej
mięty, by nadać jeszcze delikatniejszego smaku.Smacznego!!!PDF