Wykonanie
Gotowane
buraczki sprawdzą się jako świetny dodatek do wielu obiadów, w tym do przygotowywanych
mięs. Ja wczoraj zrobiłam je jako dodatek do roladek
schabowych.Potrzebne składniki to :1 kg
buraków ( gatunek nie ma znaczenia ale warto kupić ładne – ja kupiłam bardzo smaczną, podłużną odmianę)
sól (szczypta do smaku)
pieprz (szczypta do smaku)kwasek
cytrynowy (szczypta do smaku)
cukier (szczypta do smaku)
Buraki myjemy, wsadzamy do garnka, zalewamy zimną
wodą – gotujemy jak
ziemniaki (pod przykryciem), tylko nie solimy
wody. Jak już się ugotują (sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem czy wchodzi do środka), odcedzamy i czekamy aż ostygną.
Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na najgrubszym oczku. Obowiązkowo rób to w rękawiczkach gumowych/lateksowych, lub jeżeli nie masz, to przez jakiś woreczek.
Buraki strasznie farbują. Dobrze jest również założyć fartuch kuchenny.
Przekładamy je do garnka i dolewamy niewielką ilość letniej, przegotowanej
wody. Doprawiamy
solą i
pieprzem dla smaku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. W trakcie próbujemy. Jeżeli wydadzą wam się za mdłe, można dodać szczyptę kwasku
cytrynowego – jak przesadzicie nic się nie stało – dodajcie pół lub łyżeczkę
cukru.
reklama