ßßß Cookit - przepis na Podajemy na ciepło lub na zimno.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Gotowane buraczki sprawdzą się jako świetny dodatek do wielu obiadów, w tym do przygotowywanych mięs. Ja wczoraj zrobiłam je jako dodatek do roladek schabowych.
Potrzebne składniki to :
1 kg buraków ( gatunek nie ma znaczenia ale warto kupić ładne – ja kupiłam bardzo smaczną, podłużną odmianę)
sól (szczypta do smaku)
pieprz (szczypta do smaku)
kwasek cytrynowy (szczypta do smaku)
cukier (szczypta do smaku)
Buraki myjemy, wsadzamy do garnka, zalewamy zimną wodą – gotujemy jak ziemniaki (pod przykryciem), tylko nie solimy wody. Jak już się ugotują (sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem czy wchodzi do środka), odcedzamy i czekamy aż ostygną.
Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na najgrubszym oczku. Obowiązkowo rób to w rękawiczkach gumowych/lateksowych, lub jeżeli nie masz, to przez jakiś woreczek. Buraki strasznie farbują. Dobrze jest również założyć fartuch kuchenny.
Przekładamy je do garnka i dolewamy niewielką ilość letniej, przegotowanej wody. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. W trakcie próbujemy. Jeżeli wydadzą wam się za mdłe, można dodać szczyptę kwasku cytrynowego – jak przesadzicie nic się nie stało – dodajcie pół lub łyżeczkę cukru.
reklama
Źródło:http://bettycook.pl/2013/02/gotowane-buraczki