Wykonanie
Drobiazg – ale uszczęśliwiający, zwłaszcza teraz, gdy dzielnie przechowujących się
buraków jest dużo, a na dworze – bardzo zimno. Może nie do końca zasmażane – ale od nich pochodzą.
Składniki (na 4-5 porcji):3 średnie
buraki1 łyżka
masła100ml rosołusok wyciśnięty z ½
cytryny½ łyżeczki
cukru½ łyżeczki
soliszczypta
pieprzuBuraki umyć i nieobrane zalać wrzątkiem. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować prawie do miękkości – stan ugotowania
buraków można sprawdzać nożem: powinien wbijać się z lekko wyczuwalnym
oporem.
Buraki wystudzić, obrać nożem lub odrywając skórkę. Zetrzeć na tarce.Wrzucić do rondla, dodać
masło, rosół,
sok z cytryny,
cukier i
sól (do smaku!) i dusić na niewielkim ogniu, aż większość płynu odparuje, a
buraczki będą już zupełnie miękkie.Sprawdzić smak, przyprawić
pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze
soku z cytryny,
soli lub
cukru.Kiedy podaję je z daniem w sosie – na przykład z
bitkami, klopsikami, pieczenią – lubię dodać do
buraczków odrobinę sosu z dania głównego. Smak nabiera jeszcze intensywności i wdzięcznie uzupełnia resztę.