Wykonanie
Dawno już mnie tu nie było... Choroba mojego mężczyzny i moja "dieta" sprawiły, że w ciągu 1 , 5 tygodnia ugotowałam zaledwie jeden prawdziwy obiad :(Ja niestety
mięsa jeść nie
mogę - nie smakuje mi tak samo jak ukochany przeze mnie
ser żółty. Jak na razie nic z tym nie zrobię, muszę czekać aż samo przejdzie :)Dziś przepis na jeden z moich ulubionych dodatków do dań :
buraczki na gorąco. Idealne do kotletów mielonych czy jajecznych. Pyszne, zdrowe, szybie i proste !Składniki : ( 2 porcje )* 3-4 duże
buraki,*
sól,*
pieprz,* kwasek
cytrynowy,*
cukier,* 1 łyżka
masła,* 1 łyżka
mąki,Przygotowanie :
Buraki umyć i ugotować w skórkach na miękko.Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce (ja ścieram je na gładką masę - nie mam pojęcia jak nazywa się ta część tarki ).Starte
buraki przełożyć do małego rondelka dodać szczyptę
soli, kwasku
cytrynowego,
pieprzu i pół łyżeczki
cukru.Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu często mieszając aby
buraczki się nie przypaliły.Na małej patelni z
masła i
mąki przygotować zasmażkę, którą dodać do
buraczków.Zagotować, w razie potrzeby doprawić wedle własnych upodobań.Smacznego !