Wykonanie
Ostatnio w mojej miejscowości w sprzedaży pojawiły się
kurczaki giganty…tłuste i wielkie. Aż strach myśleć czym oni je karmili?Ponieważ ważyły po ok. 3 kg sztuka mało było chętnych na zakup i zrobili promocję cenową. Zakupiłam więc 4 kilogramy udek- ćwiartek. Ponieważ okazały się bardzo otłuszczone odcięłam cały łój i postanowiłamgo wytopić. Kilkakrotnie robiłam już kurzy
smalec i z doświadczenia wiem, że jest bardzo dobry do wszelakach pasztetów drobiowych, do potraw kuchni żydowskiej w stylu cymesu, czulentu…do zapiekanek zimniaczanych,
ryżowych… i wielu innych dań.
Składniki:75 dkg- kurzy tłuszcz,2 ząbki-
czosnek,
Sól do smaku.Przygotowanie:Kurzy tłuszcz pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla. Postawić rondel na małym gazie i podgrzewać. Kiedy wytopi się już większość sadła dodać grubo posiekany
czosnek Na koniec, 2-3 minut przed zgaszeniem gazu posolić. Przelać do glinianego naczynia i ostudzić. Pozostałe z wytapiania skwarki nie są specjalnie dobre więc najlepiej obdarować nimi koty albo inne zwierzątka:)