ßßß Cookit - przepis na Kurzy smalec- coś co sie przyda!

Kurzy smalec- coś co sie przyda!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ostatnio w mojej miejscowości w sprzedaży pojawiły się kurczaki giganty…tłuste i wielkie. Aż strach myśleć czym oni je karmili?
Ponieważ ważyły po ok. 3 kg sztuka mało było chętnych na zakup i zrobili promocję cenową. Zakupiłam więc 4 kilogramy udek- ćwiartek. Ponieważ okazały się bardzo otłuszczone odcięłam cały łój i postanowiłamgo wytopić. Kilkakrotnie robiłam już kurzy smalec i z doświadczenia wiem, że jest bardzo dobry do wszelakach pasztetów drobiowych, do potraw kuchni żydowskiej w stylu cymesu, czulentu…do zapiekanek zimniaczanych, ryżowych… i wielu innych dań.
Składniki:
75 dkg- kurzy tłuszcz,
2 ząbki- czosnek,
Sól do smaku.
Przygotowanie:
Kurzy tłuszcz pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla. Postawić rondel na małym gazie i podgrzewać. Kiedy wytopi się już większość sadła dodać grubo posiekany czosnek Na koniec, 2-3 minut przed zgaszeniem gazu posolić. Przelać do glinianego naczynia i ostudzić. Pozostałe z wytapiania skwarki nie są specjalnie dobre więc najlepiej obdarować nimi koty albo inne zwierzątka:)
Źródło:http://galantyna.pl/2013/01/kurzy-smalec-cos-co-sie-przyda