Wykonanie
Kurczak pieczony w pesto to chyba najprostszy sposób na dobrze przyprawione, bardzo aromatyczne
mięso. Jeśli
spędzi noc w lodówce, zamarynowany w
bazyliowym pesto Develey, gwarantuję Wam, że będzie idealny. Piecze się go prawie cały czas w dość niskiej temperaturze, jest mięciutki i delikatny. W ten sam sposób można go przygotować na grilla, tylko wtedy dodatkowo nacieramy go
czosnkiem i spryskujemy
sokiem z cytryny.




Składniki :1 kg kawałków
kurczaka3 łyżki pesto Develey1 łyżeczka
soli1 główka
czosnku1
cytryna2-3 łyżki
oliwy Oliviana DeveleyPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso dokładnie nacieram
solą i pesto, zostawiam na noc w lodówce. Na dno naczynia do pieczenia wlewam
oliwę i wykładam kawałki
kurczaka, dokładam przekrojone na pół: główkę
czosnku i
cytrynę. Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, po czym zdejmuję folię i zmniejszam temperaturę do 160 stopni C. Piekę jeszcze 60 minut. Podaję z młodymi
ziemniakami z
wody i ulubioną surówką.Przepis autorski.


