Wykonanie
Czas przygotowania: 50-60 minutSkładniki:4 nóżki z
kurczaka4 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku3 gałązki świeżego
majerankusólpieprz2
cytrynyWykonanie:
Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się:
sok z cytryn,
oliwę,
czosnek (rozgnieciony),
sól,
pieprz oraz
majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż
kurczak będzie miękki. Podawać gorącego
kurczaka przybranego
skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia.Uwagi:Chcąc sprawdzić, czy
kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty,
kurczak jest gotowy.