ßßß
 
            
         Czas przygotowania: 50-60 minutSkładniki:4 nóżki z kurczaka4 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 gałązki świeżego majerankusólpieprz2 cytrynyWykonanie:Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia.Uwagi:Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy.
Czas przygotowania: 50-60 minutSkładniki:4 nóżki z kurczaka4 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 gałązki świeżego majerankusólpieprz2 cytrynyWykonanie:Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia.Uwagi:Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy.