Wykonanie
Dobrze przyprawione, aromatyczne skrzydełka w chrupiącej skórce. Podaję je z frytkami i surówką z
białej kapusty. Robi się je dość szybko, wystarczy wcześniej je przygotować a
potem tylko wstawić do piekarnika, praktycznie robią się same.Składniki:1 kg skrzydełek z
kurczakałyżeczka
słodkiej papryki3 ząbki
czosnkułyżka
czosnku granulowanegołyżeczka
tymiankupieprz grubo mielony1/2 łyżeczki
płatków chillisól według uznania2-3 łyżki
olejuSkrzydełka opłukać. Usunąć z nich końcówki (trzecią najmniejszą cześć).
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z
olejem, dodać resztę przypraw i wymieszać. Natrzeć
mięso i umieścić na blaszce do pieczenia. Można upiec od razu ale najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.