ßßß
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia mięsa w coli ale jakoś tak zawsze mi to umknęło. Bardzo nam smakowały tak przygotowane skrzydełka, były lekko słodkie a skórka fajnie pokryła się pikantnym karmelem. Dodatek coli sprawił, że mięso było soczyste i szybciej się upiekło. O tym jak pachniało w domu podczas pieczenia to chyba nie muszę wspominać.Składniki:kilogram skrzydełek z kurczakałyżeczka ziół prowansalskich2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka przyprawy do kurczakachilli (według gustu)świeżo zmielony pieprzsólszklanka coli2 łyżki oleju2 ząbki czosnkuSkrzydełka opłukać, odciąć najmniejsze końcówki (nie będą potrzebne). Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, solą i przyprawami. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach zalać colą i odstawić na kolejne kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Piec w piekarniku w 200 *C około godziny.