Wykonanie
10 maja 2014Składniki:5 polędwiczek drobiowych ( z
kurczaka)Marynata:1 łyżka
oliwy1 łyżeczka:
chili ,
słodkiej papryki ,
czosnku granulowanego , pikantej
przyprawy do kurczakaszczypta
soli i
pieprzuCiasto:1
jajko1/2 szklanki
mleka1 szklanka
mąki pszennejPanierka:1 szklanka
mąki pszennej1/2 pęczka
koperku1 łyżka
ziół prowansalskichDodatkowo
olej do smażenia



Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć.Każdą polędwiczkę przekroić na pół , rozbić cienko używając foli oraz tłuczka.Składniki na marynatę połączyć , dokładnie posmarować każdą polędwiczkę.Składniki na ciasto wymieszać razem za pomocą trzepaczki wg.potrzeby dodać więcej
mąki ciasto musi być gęste.
Koperek umyć posiekać drobno , wymieszać z
mąką oraz
ziołami prowansalskimi.Na patelni dobrze rozgrzać sporą ilość
oleju ( tak by zakrywał całe dno patelni) Każdą polędwiczkę maczać w cieście a następnie obtaczać w
koperkowo-
ziołowej panierce.Smażyć 1-2 min z każdej strony.Podawać jako przekąska z ulubionym sosem i danie obiadowe np.z
ziemniakami i
sałatką.SmacznegoPost navigation← Wyśmienite połączenie białych
szparagów z
sosem holenderskim oraz grillowanej
ziołowej lekko pikantnej
piersi kurczaka zostawia niesamowiny smak w ustach. Danie jest przepyszne , bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Idealne na lekki , syty obiad lub kolację we dwoje :)Pierwszy raz gotowałam zupę z tak dużą ilością
pomidorów smażonych na
maśle. Pierwszy i na pewno nie ostatni. Tak dobrej pomidorowej jeszcze nigdy nie
jadłam. Wszystkim bardzo smakowała :) →