ßßß
No i wychodząc na przeciw oczekiwaniom moich domowników (a w skrytości mam nadzieję, że i Waszym) postanowiłam stawić czoło domowej wersji dania z "szybkiej restauracji"... Poczytałam kilka przepisów, a potem zrobiłam jednak trochę po swojemu... I opłaciło się :-) W prawdzie kolejny raz spróbuje zrobić jednak trochę rzadsze ciasto, ale to dla tego, że osobiście nie lubię grubej panierki, za to mój mąż stwierdził, że ta (opisana poniżej) jest idealna. A więc zależy co kto lubi ;-) Zmieniłam też sposób smażenia - zamiast użyć tzw. głębokiego tłuszczu, smażyłam na patelni, obracając kawałki co jakiś czas z jednej strony na drugą. Oprócz skrzydełek smażyłam też podudzia, smażą się równie dobrze :-) Wystarczy, że dodacie dowolny sos lub choćby tylko keczup i danie, że palce lizać ;-)SKŁADNIKI15 - 20 sztuk skrzydełek z kurczaka (mogą też być podudzia)1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (ok. 35 g)2 łyżki słodkiej mielonej papryki1 łyżka ostrej mielonej papryki (płaska)1 łyżeczka czosnku granulowanego1 płaska łyżeczka pieprzu1 łyżka łyżka soliCiasto:1 szklanka mleka1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki ostrej mielonej paprykisól, pieprzdodatkowo:mąka do obtaczaniaolej do smażenia
Skrzydełka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy pod przykryciem na całą noc.Składniki ciasta miksujemy razem. Następnie każdy kawałek kurczaka zamaczamy w cieście i obtaczamy w mące. Wkładamy na silnie rozgrzany olej i smażymy (na małym ogniu, żeby mąka się nie paliła w tłuszczu) ok. 30 minut (jeśli smażycie na patelni to w połowie czasu smażenia przełóżcie skrzydełka na drugą stronę). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi zimnymi sosami lub dipami.