ßßß
Składniki:1 kurczak1 łyżka papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka mielonej papryki wędzonejszczypta mielonej chili1 łyżeczka suszonego czosnku1/2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy10 młodych ziemniaków1 litr zimnej wody2 łyżki brązowego cukrusól4-5 łyżek olejuPrzygotowanie:Kurczaka umyć i osuszyć. Papryki wymieszać z czosnkiem, solą, cukrem i oliwą, natrzeć kurczaka i odstawić na minimum pół godziny w chłodne miejsce.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cukier rozpuścić w wodzie. Włożyć ziemniaki i pozostawić na ok godzinę.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić kurczaka ułożonego na blaszce (piersią w dół) i piec ok pół godziny. Po tym czasie przekręcić kurczaka i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok 60-80 minut.Ziemniaki wyjąć z wody i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, zalać olejem i dokładnie wymieszać. Ułożyć na papierze do pieczenia, tak, aby nie nachodziły na siebie i piec w temperaturze 180 C, aż będą rumiane.To danie można zrobić w jednym piekarniku, piekąc kurczaka i ziemniaki razem, na różnych wysokościach. Ziemniaki będą piekły się szybciej, więc najpierw należy upiec mięso, ziemniaki trzeba włożyć później, ok 40 minut przed końcem pieczenia się kurczaka.Smacznego :)