ßßß Cookit - przepis na Pieczony kurczak po portugalsku z ziemiakami

Pieczony kurczak po portugalsku z ziemiakami

nazwa

Wykonanie

Kurczak portugalski swój znakomity smak zawdzięcza prostej mieszance aromatycznych przypraw, jak czosnek i papryka. Uzupełnieniem dania są przepyszne pieczone ziemniaki, które przygotowują się jednocześnie z kurczakiem - prosto i smacznie. Kurczaka przygotowujemy tu metodą pieczenia na płasko, dzięki czemu mięso się nie przesusza, lecz pozostaje soczyste. Przepis na podstawie FeastingAtHome .
1 kurczak w całości (mój ważył ok. 2 kg)
ziemniaki - umyta, obrane, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm
marynata (wszystkie składniki mieszamy):
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka chili (do smaku)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte
2 łyżki octu winnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
1. Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze. Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.
2. Kurczaka nacieramy dokładnie ze wszystkich stron marynatą - także pod skórką.
Kurczaka możemy odstawić do marynowania na godzinę (poza lodówką. Jeśli chcecie marynować dłużej, do 12 godzin można go marynować w lodówce) lub piec od razu.
Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwą ziemniaki. Na nich układamy kurczaka skórką do dołu.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy kurczaka skórką do góry . Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kurczaka).
Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka ostrego noża sok wypływający z mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).
Po upieczeniu kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw odstawiamy na 10 minut. Dopiero potem kroimy i podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami i dowolna sałatką.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/03/Pieczony-kurczak-po-portugalsku-z-ziemiakami.html