Wykonanie
            Kurczak portugalski swój znakomity smak zawdzięcza prostej mieszance aromatycznych przypraw, jak 
czosnek i 
papryka. Uzupełnieniem dania są przepyszne pieczone 
ziemniaki, które przygotowują się jednocześnie z 
kurczakiem - prosto i smacznie. 
Kurczaka przygotowujemy tu metodą pieczenia na płasko, dzięki 
czemu mięso się nie przesusza, lecz pozostaje soczyste. Przepis na podstawie FeastingAtHome .

1 
kurczak w całości (mój ważył ok. 2 kg)
ziemniaki - umyta, obrane, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cmmarynata (wszystkie składniki mieszamy):2 łyżeczki 
słodkiej papryki2 łyżeczki wędzonej 
papryki1 łyżeczka 
chili (do smaku)1 łyżeczka 
soli1/2 łyżeczki mielonego 
czarnego pieprzu4 ząbki 
czosnku - obrane, przeciśnięte2 łyżki 
octu winnego1/4 szklanki 
oliwy z oliwek lub 
oleju1. 
Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy 
kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze. Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by 
tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.

2. 
Kurczaka nacieramy dokładnie ze wszystkich stron marynatą - także pod skórką.
Kurczaka możemy odstawić do marynowania na godzinę (poza lodówką. Jeśli chcecie marynować dłużej, do 12 godzin można go marynować w lodówce) lub piec od razu.

Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwą 
ziemniaki. Na nich układamy 
kurczaka skórką do dołu.Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy 
kurczaka skórką do góry . Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości 
kurczaka).
Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka 
ostrego noża sok wypływający z 
mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy 
kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).Po upieczeniu 
kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw odstawiamy na 10 minut. Dopiero 
potem kroimy i podajemy wraz z pieczonymi 
ziemniakami i dowolna 
sałatką.
