Wykonanie
Kurczak portugalski swój znakomity smak zawdzięcza prostej mieszance aromatycznych przypraw, jak
czosnek i
papryka. Uzupełnieniem dania są przepyszne pieczone
ziemniaki, które przygotowują się jednocześnie z
kurczakiem - prosto i smacznie.
Kurczaka przygotowujemy tu metodą pieczenia na płasko, dzięki
czemu mięso się nie przesusza, lecz pozostaje soczyste. Przepis na podstawie FeastingAtHome .
1
kurczak w całości (mój ważył ok. 2 kg)
ziemniaki - umyta, obrane, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cmmarynata (wszystkie składniki mieszamy):2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki wędzonej
papryki1 łyżeczka
chili (do smaku)1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu4 ząbki
czosnku - obrane, przeciśnięte2 łyżki
octu winnego1/4 szklanki
oliwy z oliwek lub
oleju1.
Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy
kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze. Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by
tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.
2.
Kurczaka nacieramy dokładnie ze wszystkich stron marynatą - także pod skórką.
Kurczaka możemy odstawić do marynowania na godzinę (poza lodówką. Jeśli chcecie marynować dłużej, do 12 godzin można go marynować w lodówce) lub piec od razu.
Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwą
ziemniaki. Na nich układamy
kurczaka skórką do dołu.Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy
kurczaka skórką do góry . Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości
kurczaka).
Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka
ostrego noża sok wypływający z
mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy
kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).Po upieczeniu
kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw odstawiamy na 10 minut. Dopiero
potem kroimy i podajemy wraz z pieczonymi
ziemniakami i dowolna
sałatką.