Wykonanie
Cały obiad w jednym naczyniu, pałki
kurczaka w
majonezowo musztardowej marynacie z
suszonymi warzywami i
przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad. Można je podać z bukietem ulubionych surówek. Polecam!
Składniki:½ kg
ziemniakówPrzyprawa do ziemniaków6 pałek z
kurczakaMarynata:150 ml
majonezu2 czubate łyżki ostrej
musztardy3 ząbki
czosnku1 łyżka
suszonej warzywnej jarzynki2 łyżki
oliwy½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki½ łyżeczki wędzonej
paprykiPieprz czarny świeżo mielony do smakuSposób przygotowania:
Ziemniaki obieram, myję kroję na małe cząstki, oprószam
solą do smaku oraz
przyprawą do ziemniaków, układam w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek obieram, przeciskam przez praskę ucieram go z
oliwą oraz
solą i
papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki.
Majonez łączę z
musztardą oraz suszoną jarzynką.Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową i piekę godzinę w temp 180*c.Na kilka minut przed końcem pieczenia, pałki odkrywam z folii , aby złapały rumieńca.Podaje gorące z ulubionym bukietem, surówek.Smacznego!