Wykonanie
Pin It
Przepis na salsę wypatrzyłam u
Malwiny na blogu Filozofia smaku . W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z
kurczakiem albo do quesadillas z
serem .Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon na
paprykę !Składniki:2 duże
cebule3 duże
papryki różnokolorowe2-3
papryczki chili3 ząbki
czosnku1,5 kg podłużnych
pomidorów6 łyżek
octu winnego1 łyżka
suszonego oregano1 łyżka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1 , 5 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżka
cukruok. 2 łyżeczek
soliolej do smażeniaWykonanie:Papryczki siekamy b. drobno,
pomidory parzymy i obieramy ze skórki,
papryki kroimy w małą kostkę.Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy posiekaną
cebulę,
czosnek i
papryczki chili. Po około 5 minutach przekładamy je do garnka i dodajemy do niej
pomidory, kolorowe
papryki,
cukier i
ocet. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy
słodką paprykę, kumin,
oregano,
pieprz i
sól i jeszcze chwilę gotujemy.Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.