ßßß Cookit - przepis na Salsa chili na zimę

Salsa chili na zimę

nazwa

Wykonanie

Pin It
Przepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku . W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem .
Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon na paprykę !
Składniki:
2 duże cebule
3 duże papryki różnokolorowe
2-3 papryczki chili
3 ząbki czosnku
1,5 kg podłużnych pomidorów
6 łyżek octu winnego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 , 5 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka cukru
ok. 2 łyżeczek soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Papryczki siekamy b. drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryki kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki chili. Po około 5 minutach przekładamy je do garnka i dodajemy do niej pomidory, kolorowe papryki, cukier i ocet. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kumin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy.
Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/salsa-chili-na-zime.html